Širi se gondola

Izvor: B92, 13.Feb.2022, 16:22

Širi se gondola

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović nedavno je najavio tender za nabavku opreme za novi krak Gold gondole do Čigote.

Uz to, najavljena je i mogućnost da se ovaj projekat proširi ka Mokroj Gori i Pribojskoj Banji.

Iz Opštine Čajetina za Biznis.rs potvrđuju da postoji plan da se umreže Priboj i Mokra Gora, gde bi Zlatibor bio baza. To bi svakako poboljšalo turističku ponudu i Pribojske Banje i Zlatara i Mokre Gore.

Prenose i da su zadovoljni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostvarenim rezultatima Gold gondole, jer je Opština Čajetina krajem 2021. godine isplatila i poslednju ratu kredita, uz milion evra podrške obezbeđenih od strane Vlade Srbije. Najambicioznija turistička atrakcija Zlatibora će u budućnosti donositi prihod koji će doprineti dodatnim ulaganjima u turistički razvoj ove planine. Posle nešto više od godinu dana od zvaničnog puštanja u rad, zlatiborska gondola u mogućnosti je da ostvaruje čist profit.

Zlatiborska gondola premašila očekivanja: Ruke trljaju i vlasnici zemlje čija cena skače

"Nadamo se da će možda, poučeni našim iskustvom, nastavak gondole krenuti ka Pribojskoj Banji i Mokroj Gori. To je još ranije bila ideja da radimo zajedno sa opštinom Priboj, ali i sa Mokrom Gorom i Kusturicom. To bi bila dobra turistička ponuda regionalnog karaktera, sa auto-putem i aerodromom, i tako bi se mogla poboljšati slika Zlatiborskog okruga", navode iz Opštine Čajetina.

Najznačajniji zlatiborski projekat, Gold gondola, o kome se pre početka rada godinama pričalo, Zlatiboru je doneo više od očekivanog.

"Interesovanja turista za vožnju najdužom panoramskom gondolom na svetu premašila su sva očekivanja, pa je od početka rada prevezla blizu 300.000 putnika, a samo u prvih mesec dana ove godine – 40.000. Iskustvo je pokazalo da je taj broj u prvoj godini uvećan više od tri puta, pa treba reći i da je zlatiborska gondola ono što je bilo predviđeno za deset, ostvarila već u prvoj godini rada. Računica se ne može meriti dinar za dinar, ali se jasno vidi u širem napretku razvoja turističkih potencijala. Gondola je zbog svoje impozantne dužine Zlatibor stavila na svetsku turističku mapu. Pored interesovanja turista poraslo je i interesovanje investitora, cena nekretnina takođe, kvalitetom usluga je unapređen turizam, pa je veliki broj indirektnih pokazatelja koji su potvrdili isplativost investicije u koju je opština Čajetina iz svojih sredstava uložila 13,5 miliona evra. Postala je samoodrživa, ali i sposobna da u budućnosti, iz svojih sredstava, finansira sve svoje dalje dodatne sadržaje", kažu.

Vučić na Zlatiboru: Za mene je gondola ovde super projekat VIDEO/FOTO

Dodaju da su radnici JP "Gold gondola Zlatibor" morali da prođu čitav niz obuka kako bi bili osposobljeni za obavljanje svih poslova koje ovako odgovorno radno mesto zahteva.

"Bilo je teško naći ljude sa iskustvom na ovakvim instalacijama, ali već nakon prvih obuka koje je organizovao proizvođač i instalater opreme iz Francuske, kao i uz ogromnu želju da nauče i rade što bolje, veoma brzo su ovladali svim veštinama za upravljanje. Osim u ovom delu svi zaposleni u JP 'Gold gondola Zlatibor' izuzetno su angažovani na svim ostalim aktivnostima, počevši od odnosa prema putniku, gostu, kvalitetnije usluge, novih sadržaja, kao i praćenja apsolutno novih trendova u svemu tome – svemu što je neophodno kako bi se gondola dalje razvijala. Timskim radom i zalaganjem doprineli su da ovaj projekat uspe, da zlatna gondola postane simbol Zlatibora, čime su unapredili sveukupnu ponudu i atraktivnost svoje planine", zaključuju iz Opštine Čajetina.

Francuski stručnjaci su učestvovali u gradnji zlatiborske gondole, a njihove kolege najavljuju da će u Parizu do 2025. godine izgraditi žičaru po principu "cable car" u procenjenoj vrednosti od 133 miliona evra. Planirana dužina je 4,5 kilometara i povezivaće južno predgrađe sa centrom Pariza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.