Singerica i dalje sitno veze

Izvor: B92, 07.Jan.2017, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Singerica i dalje sitno veze

Starije osobe sigurno pamte dane u kojima je kvalitet rada krojačica i krojača mogao da bude važnija informacija i od kvaliteta rada predsednika vlade.

Krojačke radnje danas su u senci butika, ali za razliku od ostalih, ovaj zanat i dalje opstaje.

Oni su majstori šavova, njihovo oruđe su makaze i krojački metar. Tim oruđem pokorili su konfekciju široke potrošnje, jer oni ne šiju za mase. Veruju da odeća treba da bude ne samo savršeno skrojena po meri, već >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i odraz načina života i stila. A da li ćete vi ipak radije otići u šoping centar?

I dok je singerica nekad bila zlata vredna, današnji krojači složno tvrde da posla u njihovoj struci ima dovoljno i za mlade, ali da rad za mašinom, međutim, privlači sve manje ljudi.

"Pa sad gledano, od '72. traje ovaj posao, tad sam krenuo na zanat, a od '78. aktivno. Ranije je bilo posla na pretek, znači bilo je recimo na ovom potezu, tri četiri radnje jedna do druge i svi su imali posla. Teško da će neko naslediti, ja sam sina pokušavao, međutim... Niko neće da sedi 12 sati ili 16", kaže Trajan Maksimovski, krojač.

Da li se isplati šiti ili kupiti gotovo - pitanje je koje se najčešće postavlja. Vlasnica jednog beogradskog modnog studija, koji uspešno postoji više od dvadeset godina, kaže da je nekad isplativije sašiti, naročito kada je u pitanju elegantna ženska garderoba.

"Radimo to sa puno ljubavi i strpljenja, radimo posao koji volimo i trudimo se da svako od nas ode srećan, jer ipak radimo odevne predmete koji budu sastavni deo bitnih momenata u vašim životima. Ja mislim da je ključ uspeha u svakom od nas pojedinačno. Ja nisam bila na ovim prostorima i negde drugde sam jednako tako dobro radila, mislim da nosim tu neku lepu energiju sa sobom, talenat koji imam će uvek doći do izražaja", kaže Vesna Trifunović, Modni studio

Uz veoma raznovrsnu ponudu robnih marki u radnjama, kako u Beogradu, tako i širom Srbije, krojački saloni ne odustaju od borbe za opstanak. Za razliku od mnogih drugih starih zanata, ovo je verovatno jedini koji je daleko od izumiranja.

Opširnije u video prilogu:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.