Sindikati sa delegacijom MMF

Izvor: B92, 16.Feb.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati sa delegacijom MMF

Beograd -- Sindikati prosvete, pravosuđa i javne uprave ukazali su na sastanku s delegacijom MMF da reforme javnog sektora nisu sprovedene.

Oni su na sastanku sa MMF ocenili da postoji višak zaposlenih, da se budžetska sredstva se troše neracionalno i da je neophodna njihova stroža kontrola.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije predložila je da se u javnim službama pitanje plata i drugih primanja reguliše jedinstvenim zakonom kroz platne razrede.

U saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Unije sindikata prosvetnih radnika se ističe da su sindikalci na sastanku sa delegacijom MMF zauzeli stav da država mora da se odredi prema obrazovanju u smislu da li je obrazovanje prioritet razvoja države, od čega bi zavisilo budžetsko izdvajanje za prosvetu.

Predstavnici tri sindikata prosvete upozorili su danas, na sastanku s delegacijom MMF-a, da bi iz budžeta sredstva sa drugih pozicija trebalo usmeriti na delatnost obrazovanja i tako ispuniti zahteve prosvetnih radnika.

NBS: U aranžman sa MMF iz predostrožnosti

Stav Narodne banke Srbije je da bi naša zemlja, posle završetka postojećeg stendbaj-aranžmana sa MMF-om, trebalo da uđe u aranžman iz predostrožnosti sa tom međunarodnom finansijskom institucijom, izjavio je viceguverner NBS Bojan Marković.

Marković je precizirao da je Srbija u poslednje vreme povukla samo deo tranši kredita od MMF-a tako da joj nisu potrebna kreditna sredstva kroz novi aranžman, koliko mogućnost da može da ih povuče ako se desi nešto nepredviđeno.

Prema njegovim rečima, Srbija je u svetskim razmerama relativno mala zemlja i ne postoji mnogo eminentnih svetskih analitičara koji se bave razvojem ekonomske situacije u Srbiji, pa bi kontrolna uloga MMF-a bila značajna za strane investitore koji žele da ulažu u Srbiju.

Marković je istakao da prisustvo MMF-a smanjuje neizvesnosti i premiju rizika zemlje, što čini jeftinijim zaduživanje države i privrede.

Tokom razgovora predstavnika Misije MMF-a s premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom vlade Jovanom Krkobabićem i ministrima finansija i rada i socijalne politike, Dianom Dragutinović i Rasimom Ljajićem, nagovešteno je da će se voditi razgovori o mogućnostima dalje saradnje sa tom međunarodnom finansijskom institucijom.

Srbiji je aranžmanom s MMF, koji je potpisan u maju 2009. godine, odobren zajam od oko tri milijarde evra za jačanje deviznih rezervi, od čega je do sada iskorišćeno oko 1,51 milijarda evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.