Sindikati očekuju razumevanje Vlade

Izvor: B92, 31.Jul.2009, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati očekuju razumevanje Vlade

Beograd -- Potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Dragan Zarubica kaže za B92 da očekuje da Vlada ne poveća PDV, a ako to uradi, najavljuje nove sindikalne proteste.

Sindikati i poslodavci već su zatražili od Vlade Srbije da ne povećava porez na dodatnu vrednost i porez na zarade.

Samostalni sindikat Srbije, Ujedinjeni granski sindikat Nezavisnost i Unija poslodavaca su u pismu premijeru Mirku Cvetkoviću naveli da će povećanje PDV-a izazvati povećanje cena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proizvoda i usluga, pad kupovne moći građana, rast inflacije, dalje povećanje nelikvidnosti i zatvaranje preduzeća.

Povećanje poreza na zarade će uticati na smanjenje plata zaposlenima, gubitak radnih mesta i isplaćivanje plata "na crno", naveli su sindikati.

Gostujući u Vestima B92, potpredsednik Saveza samostalnih sindikata Dragan Zarubica, kaže da ipak očekuje da će Vlada Srbije imati razumevanja za zahteve sindikata.

"Ja očekujem da se tako nešto desi, ali mislim da pojedina ministarstva guraju drugu opciju, što nije dobro. Mislim da bi povećanje PDV-a bilo pogubno po privredu i po zaposlene u Srbiji”, kaže Zarubica.

Gostujući u vestima B92, Zarubica je rekao da će, ukoliko do povećanja dođe, sindikati morati da se udruže i izvrše pritisak na Vladu da takvu odluku povuče. Zarubica ne odbacuje mogućnost vrele sindikalne jeseni.

"Ne bih voleo da do toga dođe. Kako stvari stoje, primičemo se nekim granicama gde ne može da funkcioniše ništa u ovom društvu, jer privreda je u kolapsu. Verovatno očekujemo vruću jesen, biće tu dosta dešavanja koja će verovatno uticati na određene mere vlade, koja će vući naredne poteze”, kaže Zarubica.

Gostovanje Dragana Zarubice u Vestima u 10 B92

Predsednik Ujedinjenog granskog sindikata "Nezavisnost" Branislav Čanak, izjavio je gostujući u Dizanju B92, da bi uvećanje PDV-a i poreza na plate bilo najpogubnija mera i za radnike i za poslodavce.

Branislav Čanak (FoNet, arhiva)

On je uveren da će sindikati zajedno sa poslodavcima uspeti da stvore "jak blok" i tako naterati državu da uradi nešto drugo što će nju samu više koštati.

Ukoliko do toga ne dođe, Čanak najavljuje velike štrajkove za jesen.

"Na jesen nas očekuje, vrlo verovatno, nezavisno od ovih organizovanih i poluorganizovanih štrajkova, akumulacija gneva građana i doći će do tačke gde lonac zvani Srbija neće moći više da izdrži i doći će ili do nekoliko istovremenih eksplozija na više tačaka, ili jedne jedinstvene zato što se mnogo toga nagomilalo”, kaže Čanak.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Sindikati i poslodavci protiv povecanja poreza

Izvor: Economy.rs, 30.Jul.2009, 17:30

Sindikati i poslodavci zatrazili su danas od Vlade Srbije da ne povecava porez na dodatu vrednost (PDV) i porez na zarade.

Nastavak na Economy.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.