Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2018, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati ne polažu nadu u mere protiv sive ekonomije

Obim sive ekonomije u Srbiji je smanjen, pokazuje analiza Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj. Ali, poslovanje na crno i dalje je značajna pojava u Srbiji. Vlada Srbije je pokrenula akciju "Reci ne radu na crno", ali u sindikatima sumnjaju da će ona, kao i druge vladine mere, dati rezultatate.

Izvor: N1

Sa 21,2 na 15,4 odsto. To je trend smanjenja udela sive ekonomije u srpskoj privredi od 2012. do prošle godine. Ali, daleko da je problem rešen.

I dalje >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << svako treće preduzeće u Srbiji posluje u sivoj zoni, kažu iz NALED-a.

U studiji NALED-a navedeno je da su zapošljavanje bez ugovora i isplata zarada na ruke najdominantniji oblik rada mimo propisa. Od 100 dinara stečenih radom u sivoj zoni, 62 dinara potiču od neprijavljivanja plata, a 38 dinara od izbegavanja evidentiranja prodaje roba i usluga, odnosno profita.

Utvrđeno je i da je u odnosu na 2012. prepolovljen broj firmi koje ne prijavljuju zaposlene. U NALED-u kažu da su poboljšanju najviše doprineli bolji uslovi za poslovanje, kao i bolji rad inspekcija. Ipak, preostali su i problemi.

"Istakli bismo da je najmanji pomak u realizaciji nacionalnog programa zabeležen u domenu sankcionisanja poslovanja", naveo je Goran Kovačević iz NALED-a.

Premijerka Ana Brnabić očekuje rezultat od promene propisa kojima poslodavac mora da prijavi radnika od prvog dana posla.

Takođe, da se Vlada trudi "da što manje kažnjava privredu, a da što više podstiče ambijent u kome su privrednici motivisani da posluju legalno". Od podsticaja, navela je povećanje neoporezivog dela plate i olakšice za početak biznisa. Dodaje, da će vlada biti oprezna u vezi smanjenja poreza na dohodak.

"Nije izlazak iz sive zone bio upored sa poreskim rasterećenjima. Videćemo da li se i mentalitet privrede u tom smislu menja, ako vidimo da daje rezultate, imaćemo veće mere poreskog rasterećenja", kaže premijerka.

Sloga: Građani nisu glupi

U sindikatima ne polažu mnogo nade u vladine mere.

"Ističemo da građani Srbije nisu glupi da ne znaju šta je siva ekonomija i rad na crno. Jedno je edukovati građane o šteti koju nanosi siva ekonomija, a drugo je institucionalno ih štititi od bahatih i pohlepnih poslodavaca koji im uskraćuju prava po osnovu njihovog rada", navode iz sindikata "Sloga".

U sindikatu "Nezavisnost" kažu da je ne zanemaruju rad inspekcija, ali i da ekonomska situacija radnika ne ide na ruku smanjenju sive ekonomije, te da je jedino rešenje jačanje privrede.

"Svako od nas zna nekog poslodavca koji je svom zaposlenom rekao - ljudi ili će od vas četvoro dvoje da izgubite posao, ili ćete svi primati minimalac pa ću nešto dati na ruke kad bude posla... Ovde je pokušaj da se očuva kakav takav posao postao imperativ", navodi Zoran Stojiljković, predsednik sindikata "Nezavisnost" i profesor Fakulteta političkih nauka.

Dodaje i da će buduće tržište rada i novi oblici rada otežati tu borbu.

"Meni se strašno svidela jedna rečenica. Čovek je rekao: Ovo je fascinantno vreme, da možeš da angažuješ nekog na deset minuta, da ga platiš i da ga zaboraviš", dodao je Stojiljković.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Manje poslovanja "na crno" od 2012, ali i dalje ima problema

Izvor: N1 televizija, 20.Feb.2018

Obim sive ekonomije u Srbiji je smanjen, pokazuje analiza Nacionalne alijanse za ekonomski razvoj. Ali, poslovanje na crno i dalje je značajna pojava u Srbiji. Vlada Srbije je pokrenula akciju "Reci ne radu na crno", ali u sindikatima sumnjaju da će ona, kao i druge vladine mere, dati rezultatate...Izvor:...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.