Izvor: B92, 29.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati nastavljaju prosteste

Beograd -- Sindikati javnih preduzeća najavili su da će nastaviti proteste blokadom rafinerija i ometanjem rada Skupštine i vlade.

Oni dodaju da će ići sve do isključenja struje i telefona u javnim službama, ako se hitno ne stavi na dnevni red njihov predlog Zakona o besplatnoj podeli akcija javnih preduzeća. Pravnici ukazuju da sindikati prekoračuju svoja ovlašćenja i pokušavaju da izdejstvuju akcije na nezakonit način.

Iako je Skupšptina Srbije usvojila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zakon o javnim preduzećima koji predviđa besplatnu podelu akcija radnicima tih preduzeća i svim građanima koji ih nisu dobili, sindikati prete eskalacijom štrajkova. Oni kažu da je novim zakonom nije predviđeno da građani dobiju akcije pre privatizacije, već posle, kada se proda većinski državni deo i vrednost preostalih akcija padne.

Pravnici upozoravaju da su sporna sredstva kojima sindikalci pokušavaju da nateraju skupštinu da u decembru, a ne u martu iduće godine, raspravlja o njihovim predlozima zakona.

Ministar finansija sumnja da se radi o sindikalnim zahtevima: "Ja mislim da iza ovoga stoji nesindikalni zahtevi jer postoji zakon i volja da se to podeli i nejasni su motivi. daljeg protesta".

Svoje ponašanje sindikalci objašnjavaju stavom da se da se na bezakonje mora odgovoriti bezakonjem. Zbog toga oni nastavljaju da prete celodnevnim štrajkovima posle 12. decembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.