Izvor: Politika, 22.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat traži smenu direktora

Radnici prete protestima ukoliko Vlada Srbije, uoči novog tendera za prodaju borskog kombinata, ne usliši njihov zahtev Bor - Do 31. avgusta, kada treba da bude raspisan novi tender za prodaju borskog kombinata bakra, Sindikat metalaca Borskog okruga zahteva smenu aktuelnog direktora borske kompanije Miodraga Conića, njegovog zamenika za proizvodnju Milana Dejanovskog i članova Odbora RTB Bor. Novinari su obavešteni da je ovaj sindikat zahtev za smenu pomenutih uputio Vladi Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a kao razlog se navodi da su rukovodioci borske kompanije potpisali "sramotan ugovor" o prodaji ove kompanije rumunskom "Kupromu".

Obraćajući se novinarima, predsednik Sindikata metalaca Zvonko Živaljević je izjavio kako je aktuelni direktor Conić odmah posle raskida kupoprodajnog ugovora sa Rumunima 25. aprila trebalo sam da podnese ostavku. Umesto da je to učinio, veli Živaljević, Conić sada priča kako je, navodno, znao da je ugovor bio štetan po borsku kompaniju. Ukoliko vlada ne smeni Conića i ostale rukovodioce do 31. avgusta, radnici će organizovati proteste ispred zgrade generalne direkcije RTB Bor i ti protesti će trajati sve dok rukovodstvo ne podnese ostavku.

- Od Vlade Srbije - kaže Živaljević - zahtevali smo i da se formira odbor za praćenje privatizacije u borskom kombinatu, koja treba da se obavi po potpuno novoj strategiji. Zahtevamo od vlade da taj odbor čine po dva predstavnika lokalne samouprave i sindikata i po jedan predstavnik borskog Tehničkog fakulteta, ovdašnjeg Instituta za bakar, finansijskog savetnika, Ministarstva za ekonomiju i regionalni razvoj, Agencije za privatizaciju i poslovodstva RTB Bor.

--------------------------------

Odgovornost za krađe

Sindikat metalaca Borskog okruga zahteva od Vlade Srbije da opozove generalnog direktora i članove Odbora Borskog kombinata optužujući ih da su krivi što je prvi tender za prodaju borske kompanije propao. U zahtevu Vladi Srbije navodi se da je "posebno pogubno što proizvodnja bakra od dolaska novog rukovodstva nije povećana i što krađe nikada nisu bile veće". O tim krađama javnost će, kažu u Sindikatu, uskoro biti detaljnije upoznata. Biće navedeno, poimence, ko je krao i ko je kriv za krađe.

S. Todorović

[objavljeno: 22.08.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.