Izvor: B92, 17.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat saobraćaja ispred Vlade

Beograd -- Nekoliko stotina članova Granskog sindikata saobraćaja i telekomunikacija Nezavisnost protestovalo ispred zgrade Vlade Srbije.

Oni traže da se predlog Zakona o besplatnoj podeli akcija povuče iz skupštinske procedure. Pošto im prethodno policija nije dozvolila da se okupe ispred Skupštine Srbije, sindikalci su oko 13 časova nakratko blokirali raskrsnicu prometnih ulica Kralja Milana i Kneza Miloša u Beogradu, nakon čega su se uputili prema zgradi Vlade Srbije.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Sindikalci se protive odredbi predloga po kojoj će se akcije deliti radnicima prema tržišnoj vrednosti preduzeća i zahtevaju da se to učini na osnovu nominalne vrednosti kapitala. U protivnom, najavljuju da će stupiti u generalni štrajk i pozvati radnike da bojkotuju predsedničke izbore.

Predsednik sindikata Aleksandar Titović izjavio je za B92 da sindikalci traže od poslanika da ne usvoje predlog Zakona o besplatnoj podeli akcija, jer se, kako kažu, reprezentativni sindikati s tim nisu saglasili.

"Sporna je odredba 200 evra po godini staža neke procenjene tržišne vrednosti, za koju, verujem, ni gospodini ministri ne znaju kolika je", kaže on.

"Tražimo da bude 200 evra po nominalnoj, odnosno knjigovodstvenoj vrednosti, ta se vrednost zna i ljudi znaju koliko će da dobiju. Ovi hoće da nas prevare", kaže on.

Delegacija sindikata predala je Skupštini zahtev da se zakon povuče iz skupštinske procedure, a u Vladi Srbije predali su zahtev premijeru Vojislavi Koštunici da smeni potpredsednika Vlade Božidara Đelića i ministra ekonomije Mlađana Dinkića.

Titović je kazao da su Dinkić i Đelić obmanuli javnost i poslanike rekavši da su postigli sporazum sa sindikatima.

"Ovo je samo jedan od protesta u nizu koji će se desiti ovih dana. Ići ćemo i u generalni štrajk, blokiraćemo sve magistralne pravce u Srbiji, pozvaćemo sve zaposlene, kao i bivše zaposlene i penzionere, jer i njih se tiče ovaj problem, da bojkotuju sledeće izbore", kaže Titović za B92.

Titović je najavio da će zaposleni u Jatu, PTT-u, Telekomu i na Aerodromu "Nikola Tesla" 21. decembra stupiti u generalni štrajk ukoliko Zakon ne bude povučen, a to su ranije najavili i sindikati Naftne industrije Srbije.

Prema policijskoj proceni, na protestu je bilo oko 780 radnika, dok je prema Titovićevoj proceni bilo više od 1.000 sindikalaca.

Sindikalci su nosili transparente sa natpisima "Zakon kaže 15 odsto zaposlenima, 15 odsto građanima, poštujte zakon", "Dok kažeš Dinkić svaki Srbin akcionar" i druge.

Vlada je 6. decembra usvojila predlog Zakona o besplatnoj podeli akcija, kojim je predviđeno da zaposleni u NIS-u, Elektroprivredi Srbije, Jatu, Telekomu, Aerodromu i Galenici dobiju akcije u vrednosti od 200 evra po godini radnog staža na osnovu procenjene vrednosti preduzeća pre privatizacije, a građani u vrednosti od 1.000 evra.

Predlog je upućen Narodnoj skupštini na usvajanje po hitnom postupku.

Prokopijević: Stvar političke volje

Miroslav Prokopijević, iz Centra za slobodna tržišta, smatra da su svi zahtevi sindikata u vezi sa podelom akcija javnih preduzeća legitimni jer za taj proces nisu određena pravila.

"To nije stvar koja je propisana bilo ekonomskom teorijom bilo nekim načelima. Prema tome, koliko god da dobiju zaposleni i populacija, to može da bude samo stvar političke volje, odnosno pritisaka određenih interesnih grupa zaposlenih", smatra on.

"Praviti analogiju je naravno teško, ako je već podeljeno u nekim društvenim firmama, ako su podeljene zaposlenima, što inače ekonomski nije dobro jer su u sukobu interesa, onda je to argument za one koji su sada u javnim preduzećima da malo više pritisnu državu, ali kažem, tu nikakav argument ne postoji", kaže on

Prema predlogu Zakona o besplatnoj podeli akcija, zaposleni i penzioneri u javnim preduzećima, dobiće akcije u vrednosti od 200 evra po godini radnog staža, na osnovu procenjene vrednosti svakog preduzeća pre privatizacije ili jednokratnu naknadu od oko 4.000 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.