Izvor: B92, 23.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat RTB-a odbio da vidi ugovor

Beograd -- Sindikat RTB-a Bor odbio ponudu Vlade da se danas sastanu i pogledaju ugovor o prodaji tog preduzeća.

Na sastanku, koji je trebalo da se održi u Agenciji za privatizaciju, očekivalo se da predstavnici ministarstava, Agencije za privatizaciju i privatizacioni savetnici zajednički analiziraju kupoprodajni ugovor sa rumunskom firmom Kuprom. Zbog ugovora o prodaji RTB-a Bor rumunskom Kupromu, članovi sindikata su već dva dana protestovali u Boru i Majdanpeku.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Predsednik Samostalog sindikata RTB-a Dragan Aleksić potvrdio je da je direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Galić uputio pismo toj organizaciji, kojim je poziva na sastanak "kako bi se razjasnili detalji potpisanog kupoprodajnog ugovora u procesu privatizacije RTB-a".

On je, međutim, dodao da sindikati danas neće prisustvovati sastanku koji je zakazan za 13 sati.

Aleksić, koji je i član Tenderske komisije za prodaju RTB-a, rekao je da je od Galića zatražen uvid "i u nacrt i u potpisani kupoprodajni ugovor".

"Obavestili smo Galića da nećemo prisustvovati nijednom sastanku gde bismo bili samo dekor u prodaji RTB-a. Sumnjamo da je u dokumentima bilo značajnih promena koje idu na štetu RTB-a i zaposlenih", kazao je Aleksić.

On je dodao da je Agenciji dat rok od sedam dana da dostavi tražena dokumenta, i da će se razgovori tek nakon toga nastaviti.

Ministar privrede Predrag Bubalo rekao je juče da će sindikalcima biti predati na uvid ugovor i na engleskom i na srpskom jeziku kako bi se izbegle nedoumice i kalkulacije da je u toj privatizaciji nešto sakriveno od radnika i da je bilo zloupotreba.

"Uopšte nije sporno da se sve to vidi. Ugovor stupa na snagu, kako je predviđeno, uplatom ugovorene cene. Onda će ga čak imati u rukama, ali zaista ne vidim nijedan razlog da se neko plaši avansa ili nečega što ne zna, mada znam da neznanje često plaši", kaže Bubalo.

Bubalo je rekao i da će biti rešen problem produžetka privremenog finansiranja iz državnog budžeta Srbije, nastao zbog dugih pregovora o formiranju vlade.

"Sva ministarstva su imala zadatak da isprojektuju sve potrebe za privremeno finansiranje za naredna tri meseca, to se intenzivno priprema i sigurno će se u roku naći rešenje i biće zakazana sednica parlamenta. Mislim da je prošao rok da sva ministarstva dostave svoje planove", kaže Bubalo.

"Agencija ne daje dokumentaciju"

Predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać izjavila je danas da je neverovatno da Vlada, koja je odlazeća, i "tehnička", donese odluku o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena Bor jer se sumnja da ima mnogo nezakonitosti, pa će to telo zato tražiti uvid u dokumentaciju o prodaji.

Ona je ocenila da su, načinom rada Agencije za privatizaciju, napravljene "fantastične mogućnosti za korupciju" jer ona sama određuje uslove prodaje i kontroliše tu prodaju, a dosadašnje iskustvo Saveta za brobu protiv korupcije s tom institucijom je loše jer Agencija ne daje da se vidi dokumentacija.

"Šta god smo do sada tražili, uglavnom nisu dali, ili daju deo", ukazala je Verica Barać, konstatujući da je to najbolji način za korupciju. Jedna od stvari kojom se prikrivaju nezakonitosti jeste da se sve proglasi poslovnom tajnom, rekla je ona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.