Sindikat: Preispitati sve zarade preko 100.050 RSD

Izvor: BKTV News, 29.Maj.2013, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Preispitati sve zarade preko 100.050 RSD

Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije predložio je danas Fiskalnom savetu Srbije paket mera kojim bi se ostvarile uštede u budžetu, a kao prvu meru navode preispitivanje svih zarada koje se finansiraju iz budžeta i koje prelaze iznos od 100.050 dinara.
Vlada Srbije je odlučila da je građanima dovoljna za život minimalna zarada od 20.010 dinara, pa pretpostavljamo da je članovima Vlade i ostalim funkcionerima dovoljno pet minimalnih, navodi se u saopštenju sindikata. >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News <<
U saopštenju se preporučuje usklađivanje zarada budžetskih korisnika i javnog sektora, smanjenje broja odbornika, kao i ukidanje 30 odsto uvećanja na koeficijente funkcionerima od mesne zajednice do pokrajinske vlasti.
Narodnim poslanicima ukinuti dnevnice, jer primaju platu i poslanički dodatak, a putne troškove svim funkcionerima isplaćivati u stvarnom iznosu, a ne 30 odsto od cene litra goriva po pređenom kilometru, predložio je sindikat.
Među merama su i ujednačavanje nadoknade za bolovanje na 80 odsto, kao i otpremnine za radnike, ali i ukidanje 13. plate u javnim preduzećima.
Potrebno je ujednačiti otpremnine za penziju, jubilarne nagrade, procenat za minuli rad, procenat za beneficije, ukinuti ili smanjiti i ujednačiti bonuse i stimulacije.
Penzionerima na funkciji treba isplaćivati pored penzije samo razliku do funkcionerske plate ukoliko je veća, raskinuti štetne ugovore sa agencijama o nabavci usluga za higijensko održavanje državnih organa i usvojiti jedinstvenu listu socijalnih davanja.
Tek posle izračunavanja ušteda na prethodno predloženi način, razmotriti mogućnost zamrzavanja plata i penzija, navode u tom sindikatu.
Izvor: Kamatica
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.