Sindikat: Plan B za Železaru mora biti javan

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Feb.2015, 13:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Plan B za Železaru mora biti javan

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" zatražili su danas da novi plan Vlade Srbije za opstanak Žlezare Smederevo bude javan i da stručnjaci učestvuju u izboru najboljeg rešenje za to preduzeće.

"Vlada je već napravila nepopravivu grešku kada je američku kompaniju Esmark unapred favorizovala, proglasila pobednikom čak i pre raspisivanja tendera, i time ozbiljno ugrozila pregovarački proces i odvratila sve druge moguće ponude", ocenila je "Sloga" u saopštenju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<
"Sloga" ukazuje da Vladin "plan B" za Železaru "ne sme biti predmet brzoplete sanacije njene političke štete i buduća meta raznih profitera motivisanih ličnim interesom koji vide isključivo u profitu od milionskih zaliha najveće srpske čeličane".

Sindikat "Sloga" je predložio da Vlada objavi o čemu je pregovarala s Esmarkom i da li su promenjeni početni uslovi na tenderu za prodaju Železare.

"Smatramo da uprkos svemu postoje dobra i objektivna rešenja za Železaru, a to su izgradnja linije za pocinkovani i galvanizovani lim, do proizvodnje većih dimenzija čelika koji druge čeličane izbegavaju da rade jer im uništavaju opremu i postrojenja, a to su široki i debeli limovi", predložila je "Sloga".

To rešnje je, po oceni sidnikata, teško sprovodivo bez državne pomoći, što je zabranjeno sporazumom Srbije sa EU o pridruživanju, ili bez novog kredita, što ne bi odobrio MMF od kojeg Srbija očekuje novi aranžman.

"Nadamo se da će se ipak uz punu transparentnost naći neko rešenje i da će najgori mogući scenario biti izbegnut, a to je da na kraju svega kao država postanemo još siromašniji, bez Železare, radnih mesta, zaliha sirovina i bez budućnosti da ikada pokrenemo industriju u Srbiji", saopštila je "Sloga".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.