Izvor: B92, 11.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat EPS za kolektivni ugovor

Beograd -- Predstavnici Sindikata Elektroprivrede Srbije okupili se ispred Vlade Srbije tražeći produženje ili novi kolektivni ugovor.

Sindikat navodi da je Vlada Srbije jednostrano ukinula postojeći ugovor krajem prošle godine. "Odluka Vlade znači da će zaposleni u EPS-u i Elektromreži ostati bez osnovnih prava iz radnog odnosa jer postojeći kolektivni ugovor prestaje da važi 13. januara", rekao je predsednik Glavnog odbora Sindikata Miroslav Veličković.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
On je dodao da su radnici tako dovedeni u situaciju da prava ostvaruju isključivo po osnovu Zakona o radu, što je nedovoljno jer opšti kolektivni ugovori u Srbiji još nisu potpisani.

Veličković je izjavio da je Vlada 29. decembra prošle godine donela i Uredbu o minimumu procesa rada u EPS-u i Elektromreži, čime je praktično zabranjeno pravo na štrajk.

Sindikat EPS-a je najavio radikalnije poteze u slučaju izostanka granskog kolektivnog ugovora s Vladom.

Ministar za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Slobodan Lalović rekao je na konferenciji za novinare da pregovori Sindikata EPS-a i Vlade o potpisivanju kolektivnog ugovora traju oko pola godine i kako očekuje da će on uskoro biti potpisan.

Ministar je izjavio da su razlike dve strane svedene na minimum i da treba očekivati dogovor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.