Sindikat: Bez smanjenja plata u RS

Izvor: B92, 21.Dec.2010, 10:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikat: Bez smanjenja plata u RS

Banja Luka -- U sledećoj godini ne bi trebalo da bude smanjenja plata policajacima i zaposlenima u prosveti i zdravstvu, kažu u Savezu sindikata Republike Srpske.

Potpredsednik SSRS Duško Jandrić kaže, posle sastanka sa mandatarom za sastav nove Vlade RS Aleksandrom Džombićem, da je dogovoreno da se u 2011. pokuša izbeći smanjenje plata i radnicima koji imaju najniže plate u pravosuđu i javnoj upravi, za šta je potrebno izdvojiti pet miliona maraka (oko 2,5 miliona >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << evra).

"Ekonomska kriza stigla je i na ove prostore, pa budžeti teško mogu biti ostvereni. Sve to nas je uverilo da povećanja plata ne može biti, ali se borimo da ne dođe do njihovog smanjenja", kazao je on novinarima.

Predsednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture Stevan Milić rekao je da prosvetni radnici nisu izjednačeni sa ostalim budžetskim korisnicima, dodajući da poseban problem predstavlja to što je budžet za visoko obrazovanje smanjen za osam miliona maraka.

Predsednik Sindikata uprave Tomo Vrhovac smatra da su zaposleni u javnoj upravi i pravosuđu kažnjeni smanjenjem plata za deset do 25 odsto jer oni "treba da snose teret krize u RS".

Prema njegovim rečima, plate ne bi smelo da se smanjuju onima čija su primanja od 400 do hiljadu maraka, dok bi onima koji imaju plate veće od hiljadu maraka (oko 500 evra) trebalo da budu smanjene od deset do 15 procenata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.