Simpo poklonio fabriku Eparhiji raško- prizrenskoj

Izvor: Studio B, 25.Apr.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Simpo" poklonio fabriku Eparhiji raško- prizrenskoj

Fabrika "Simpo" poklonila je Eparhiji raško - prizrenskoj SPC fabriku nameštaja u Zubinom potoku što će doprineti ekonomskom razvoju i opstanku Srba,ocenjeno je danas u Beogradu prilikom potpisivanja ugovora.

Ugovor, po kome fabrika sa pratećim objektima i zalihama gotove robe i repromaterijala vrednog više od 100 miliona dinara postaje vlasništvo eparhije, u Kancelariji za Kosovo i Metohiju (KiM) potpisali su predsednik "Simpa" Dragomir Tomići i episkop raško - prizrenski >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Teodisije.

Zaključenju ugovora, koji je inicirala Kancelarija, prisustvovao je ministar bez portfelja u tehničkoj vladi zadužen za KiM, Aleksandar Vulin, koji je istakao da je ovo još jedan dokaz o ekonomskoj pomoći Srbima u pokrajini.

On je naveo da je fabrika u Zubinom potoku izgrađena srdstvima njenih radnika i da su time "oni dokazali da privreda ne mora uvek da se posmatra samo kroz profit nego i kroz državnu politiku i podršku Srbima koji žive na KIM".

"Često kažu da se patriotizam ne sipa u traktor - e vidite da se patriotizam može sipati u traktor - i ovo je način da se pokaže da naš odnos prema Srbima na KIM može da bude zasnovan i na ekonomiji i da može da, upravo tako razmišljajući, sacuva Srbiju na KIM", rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, bolja budućnost fabrike nameštaja u Zubinom potoku je dokaz da ima smisla i razloga da Srbi ostanu na KIM " ne samo zbog Srbije već i zbog Srbije i zbog svog boljeg život".

Vulin je izrazi nadu i da će rad te fabrike biti podržan i od strane međunarodne zajednice i da će njeni predstavnici to videti kao šansu da uspostave odnos poverenja sa Srbima na KIM.

Podsetivši da je kancelarija za KIM pokrenula akciju "nova radna mesta", Vulin je izrazio uverenje da ova godina treba da bude baš to - "otvaranje novih radnih mesta ali ne u državnoj administraciji već u privredi i proizvodnji.".

Vulin je istakao i da se radi o potpuno novom konceptu jer je "Simpo" poklonio fabriku SPC ocenivši da takav koncept može da bude rešenje za druge probleme na KIM.

Tomić i Teodosije su izrazili zadovljstvo potpisanim ugovor istakavši da će njime biti pomogućeno novo zapošljavanje i ekonomski razvoj Zubinog potoka i kompletnog područja Ibarskog Kolašina.

Tomić je, istakavši da ta fabrika sada zapošjjava 80 radnika umesto nekadašnji 150, naveo i da je "Simpo" procenio da sa SPC može da sačuva postojeća i omogući otvaranje novih radnih mesta.

On je naveo da fabrika koja je darivana SPC nema ni dinara duga ili kredita podsetivši da se u Zubinom potoku nekada prizvodio nameštaj i komponete uglavnom za izvoz i to u skandinavske države.

Episkoip Teodosije je istakao da je potpisivanjem ovog ugovora "učinjeno još jedno dobro delo koje se tiče crkve, države a najviše našeg naroda na KIM".

Teodosije se zahvalio kompaniji "Simpo" na poklonu koji je dobijen u cilju jačanja jedinstva crkve države i našeg naroda i njegovo opstanka na KIM.

On je izrazio uverenje i da će rad te fabrike biti uspešan, da će u njoj posao naći stotinak porodica a poizvodnja uspšno pokrenuta uz pomoć i stručnjaka "Simpa".

 

Tomić: Sve dogovoreno - čekamo novu vladu

 

Kompanija "Simpo" je, što se tiče dugovanja sve dogovorila sa državom i čeka konstituisanje nove vlade da to i realizuje, izjavio je danas predsednik "Simpa" Dragomir Tomić.

"Potpisan je sporazum, potpisan je protokol, doneta je odluka skupštine (Simpa) i čekamo da se ministarstvo konstituiše i da to sprovedemo", rekao je on u Beogradu, gde je prethodno potpisao ugovor kojim je fabrika u Zubinom potoku prešla u vlasništvo eparhije Raško prizrenske.

Tomić je, u izjavi novinarima izrazio nadu da će država, posle toga, odlučiti da proda svoj deo vlašnitva u "Simpu", čiji fabrike rade sa ukupno oko 7.000 zaposlenih.

"Nadam se da će posle toga država da se opredeli da proda svoj deo... a na sreću "Simpo" zbog svog imiddza ima kandidate koji su zainteresovani da naprave privatizaciju", rekao je on.

Tomić je, istkavši da je sve što se tiče dugova "Simpo" s državom " do detalja dogovorii" naveo i da je sve što se u prethodnom periodu dešavalo bilo u skaldu sa pozitivnim propsima koji su tada važili.

"Sve što se desilo je bilo u skladu sa onim što su bili propisi i za nas i za druge (firme) koji su u restruktuiranju - samo smo mi kao velika firma došli do velikih obaveza pa smo bili interesanti da se s nama "razbije led" bobre protiv nekih možda pogrešnih poteza, ali ne naših", rekao je on.

Tomić je dodao i da fabrika u Zubinom potoku, koja je nekada proizvodila pretežno za skandinavsko tržište nema ni jednog dinara obaveza prema državi kao i da nije kreditno zadužena.

 

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

"Simpo" poklonio fabriku Eparhiji raško-prizrenskoj

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Apr.2014

Fabrika Simpo poklonila je danas Eparhiji raško - prizrenskoj Srpske pravoslavne crkve (SPC) fabriku nameštaja u Zubinom potoku što će doprineti ekonomskom razvoju i opstanku Srba,ocenjeno je danas u Beogradu prilikom potpisivanja ugovora o tom poklonu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.