Sijarto je pogrešio u vezi Hrvatske?

Izvor: B92, 05.Jul.2023, 11:54

Sijarto je pogrešio u vezi Hrvatske?

Jadranski naftovod (Janaf) je objavio da su netačne tvrdnje mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta koje upućuju na neravnopravan položaj MOL-a.

Odlučno se suprotstavljaju svim tvrdnjama koje upućuju na mogući neravnopravan položaj bilo kog korisnika njihovih usluga.

U svom saopštenju Janaf navodi da za ovu godinu s MOL Grupom ima sklopljen ugovor o transportu 2,9 miliona tona nafte sistemom Janafa po načelu "puno za prazno" i ugovor o skladištenju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 79.385 prostornih metara nafte na Terminal Omišalj te 70.000 prostornih metara nafte na Terminalu Sisak po načelu "puno za prazno", prenosi seebiz.

Potpisivanjem tih ugovora Janaf garantuje neometano snabdevanje rafinerija i tržišta u Mađarskoj i Slovačkoj.

Takođe, kako ističu iz te kompanije, kontinuirano ulažući u naftovodno-skladišni sistem i kapacitete, garantiraju transport u iznosu 14,3 miliona tona na deonici Omišalj–Gola, do mađarske granice, čime može u potpunosti osigurati potrebe za naftom Mađarske i Slovačke.

Iz Janafa ističu da sve partnere tretiraju jednako te se cijena transporta definiše u pregovaračkom postupku prema utvrđenoj metodologiji koja nije vezana za pravne osobe, nego za dužine i iskorišćenost kapaciteta deonica naftovoda. Metodologija za utvrđivanje cena transporta deo je Pravilnika o utvrđivanju cena transporta nafte naftovodnim sistemom kompanije.

"Stoga su netačne jučerašnje tvrdnje mađarskog ministra spoljnih poslova Petera Sijarta, nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Vlahovskim, koje upućuju na neravnopravan položaj MOL-a kao dugogodišnjeg korisnika Janafovih usluga i partnera. Naime, cena transporta za MOL Grupu utvrđena je prema dužini i iskoristivosti kapaciteta deonice Omišalj-Gola skladno predmetnoj metodologiji jer prema preuzetim ugovornim obvezama MOL Grupa transportuje mnogo manje od kapaciteta navedene deonice", navode iz te kompanije.

Sijarto se prethodno požalio na više naknade pa tražio od EU izuzeće od sankcija Molu i Slovnaftu.

Pročitajte više:

"Hrvatska je problem"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.