Sever KiM bez redukcija struje, radnici ostaju u sastavu EMS

Izvor: Studio B, 17.Okt.2013, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sever KiM bez redukcija struje, radnici ostaju u sastavu EMS

Sever pokrajine imaće siguro snabdevanja strujom, a radnici koji su vezani za Ministarstvo energetike ostaće u sastavu Elektromreže Srbije, poručila Mihajlović.

Tokom obilaska trafostanice Valač ministarka energetike, razvoja i životne sredine Zorana Mihajlović je izjavila da će sever Kosova imati sigurno snabdevanje strujom, kao i da će svi radnici, koji su poslom vezani za Ministarstvo energetike na čijem je ona čelu, ostati u sastavu Elektromreže Srbije i nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << održavanja lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji.

"Naravno da ostaju u sistemu EMS-a za sada. To jeste bila jedna od teških i mukotrpnih tačaka naših pregovora, ali ta stvar je zavrsena i to su radnici Elektromreže Srbije", kazala je Mihajlovićeva.

U trafostanici je danas urađena rekonekcija dalekovoda od 110 kilovolti, što će doprineti većoj stabilnosti snabdevanja električnom energijom opština na severu KiM.

Mihajlović je kazala da je potpisivanjem Briselskog sporazuma napravljen određeni dogovor u oblasti energetike, a današnja takozvana rekonekcija stanice Valač znači da će sever Kosova imati sugurnost u napajanju električnom energijom, što, kako je kazala, jeste jedan od najvažnijih zadataka Vlade Srbije i svih pregovora koji su vođeni u oblasti energetike.

"Pored toga u Valaču naravno rade zaposleni javnog preduzeća Elektromreze Srbije, to takođe daje dodatnu sigurnost Srbima na Kosovu, a naš plan i dogovor je da i Elektrokosmet postane distributer i snabdevač električnom energijom, što će pomoći ljudima koji žive na severu KiM i dati im sigurnost u snabdevanju", rekla je ona.

Mihajlović, koja je ranije danas, zajedno sa ministrom Vulinom posetila Hidroelektranu Gazivode, rekla je da je ta hidroelektrana premašila plan proizvodnje, što je zaista pohvala za Gazivode.

"Srbija je obezbedila dodatan novac za remonte, više od 20 miliona, znači stvari idu nekim svojim pravim tokom", kazala je ministarka Mihajlović.

Direktor Pogona prenosa Obilić (TS Valač), koji je u sastavu Elektromreže Srbije Božidar Kovačević istakao je da se rekonekcijom poboljšava snabdevanje električnom energijom severa Kosova i da neće biti redukcija kao što je to do sada bio slučaj.

"Podići će se naponi i biće stalno i kvalitetnije snabdevanje s tim što će struja morati da se plaća. To će poboljšati i celokupnu energetsku situaciju na severu jer će smanjiti potrošnja", kazao je Kovačević.

Vulin se zahvalio Vladi Srbije i pregovaračkom timu na sporazumu koji je, kako je rekao, ostavio građane severa KiM u dosadašnjem sistemu snabdevanja električnom energijom.

"Došao sam da zajedno sa ministarkom energetike obiđem naš sever KiM, pogledamo naše najznačajnije energetske sisteme, razgovaramo sa radnicima, poslovodstvom, da obeležimo i današnji dan kada je počeo da funkcioniše elektroenergetski sporazum, da se zahvalim našoj Vladi, našem pregovaračkom timu na jednom uspešnom sporazumu koji je ostavio građane severa KiM snabdevene, zaposlene i koji ih je ostavio u sistemu snabdevanja električnom energijom u kome je bio svih ovih godina", rekao je Vulin.

Mihajlović i Vulin posetili su kombinat Trepča i sa rukovodstvom razgovarali o poboljšanju funkcionisanja tog preduzeća, njegovom opstanku na severu Kosova kao i rešavanju pitanja pravnog statusa kombinata.

"Rudarskometalurško-hemijski kombinat Trepča je veoma važan resurs za Kosovo i u prethodnom periodu činio je 25 odsto njene industrije, što danas nije slučaj", rekla je Mihajlović u Zvečanu, dodajući da se mnogo toga može uraditi da kombinat bolje funkcioniše.

Mihajlović je rekla da će sa direktorom kombinata Jovanom Dimkićem razgovarati o novim projektima, projektima iz oblasti zaštite životne sredine i energetike.

"Oni jesu "teški" po nekoliko miliona evra, ali mogu da donesu novu vrednost i profit Trepči. To je jedini način da ovo preduzeće opstane ali da opstane upravo ovde na severu Kosova i pomogne da Zajednica srpskih opština, takođe bolje funkcioniše", kazala je Mihajlović.

Dimkić istakao je da bi pitanje pravnog statusa društvenih preduzeća, a pre svega kombinata Trepča na severu KiM trebalo što pre staviti na dnevni red pregovora u Briselu.

On je izrazio očekivanje da će se to brzo i dogoditi, obzirom da je Vlada Srbije već nekoliko puta snažno insistirala na tome da se mora otvoriti pitanje imovine, a samim tim i pitanje pravnog statusa preduzeća.

"Mi u tome očekujemo potpunu podršku Vlade Srbije. Naš stav je od početka bio da samo onaj ko je pravi vlasnik kombinata Trepče može razgovarati sa svima, uključujući i tzv.Vladu Kosova, i mi se nadamo da ćemo na tom planu ostvariti napredak i postići rezultate koji će biti u interesu našseg naroda", rekao je Dimkić.

On je dodao da menadžment Trepče ovo ne očekuje slučajno, već na osnovu dosadašnjih isksustava u radu sa predstavnicima Vlade Srbije i resornim ministarstvima.

Vulin je rekao da je Briselski sporazum prvi u nizu sporazuma i da njime još uvek nisu regulisane sve one životne stvari o kojima se govori. Vulin je istakao da na osnovu stava Vlade Srbije imovinsko pitanje treba da bude već sledeće na dnevnom redu pregovora u Briselu.

"Upravo i tu je značaj Zajednice srpskih opština(ZSO). ZSO jeste ta koja treba na sebe da preuzme sve ono što je vlasništvo države Srbije i da koristi to na dobrobit države i građana koji su sve to stvorili. Mi tako vidimo rešenje Trepče, Gazivoda, rešenje za sve ono što je stvoreno na prostoru KiM. Da bi to sve bilo moguće, moraćemo da stvorimo najpre ZSO", podvukao je Vulin.

Dimkić je kazao da menadžment Trepče nikada nije dopuštao stranačke aktivnosti u kompaniji, i da nikada nisu nametali političku volju bilo kome od zaposlenih. Međutim, istakao je on, situacija je sada pojednostavljena i mora se birati između loših rešenja.

"Mi možemo da kažemo da bi za sve Srbe na KiM jedino dobro rešenje bilo - Kosovo je Srbija. Ali mi nismo u situaciji da to ostvarimo, mi smo u situaciji da moramo da izaberemo najmanje loše rešenje, dakle ono koje nam omogućuje čvrstu i neraskidivu vezu sa Vladom Srbije pre svega", rekao je Dimkić.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.