Setva pšenice i van optimalnog roka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2020, 18:28

Setva pšenice i van optimalnog roka

Učestale kiše prekidaju setvu pšenice tako da je sasvim izvesno da će više od polovine planiranih površina biti zasejano van optimalnog roka, što bi moglo uticati na smanjenje prinosa.

I ove jeseni hlebno žito u Srbiji, trebalo bi da zauzme više od 600.000 hektara, međutim prevelika vlaga u zemljištu odlaže setvu, a vreme teče.

Postoji izreka da se pšenica seje u prašinu, a ovas u blato. Ova godina potvrđuje da je zaista tako.

Iako preterana >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << zemljišna vlaga naraušava kvalitret setve strušnjaci napominju da bi sada trebalo iskoristiti svaki povoljan trenutak kako bi se što više hlebnog žita zasejalo do poloivine novembra.

Mnogi poljoprivrednici koji su svoja gazdinstva opremili modernim, teškim sejalicama kažu da se one u ovakvim zemljišnim uslovima, teško stavljaju u funkciju jer seju direktno, bez obrade zemljišta.

Nameće se pitanje, da li će se posejati planirana površina.

Ozime strnine iz optimalnih rokova setve zazelenele su na oranicama i dobro se razvijau. Agronomi napominju da bi ipak trebalo redovno obilaziti parcele  kako bi se u slučaju pojave biljnih bolesti i štetočina na vreme reagovalo.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.