Izvor: B92, 18.Maj.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertifikat za menadžment kvalitetom

Beograd -- U Srbiji je izdato samo 1.500 sertifikata za menadžment kontrole kvalitetom prema Međunarodnom standardu ISO, što je mnogo manje u odnosu na zemlje u okruženju.

U poslednje vreme na tenderima za javne nabavke vrlo često se traži taj sertifikat. Institut za standardizaciju Srbije očekuje da će se veći broj domaćih kompanija zainteresovati za dobijanje sertifikata o standardu.

"Heksalab", kao jedina laboratorija sa ISO standardima u Srbiji, vrši oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 90 odsto studija za lekove koji iz zemalja Evropske unije stižu u Srbiju.

"Sam standard nam je omogućio da predstavimo ciljeve kvaliteta koji predstavljaju sastavni deo politike kvaliteta. Ostvarivanje ciljeva kvaliteta pratimo i preispitujemo stalno na odboru za kvalitet", kaže rukovodilac sektora za kvalitet Dragana Krstić.

Ona kaže da "ta unapređenja i poboljšanja govore o tome da smo potpuno opredeljeni i orjentisani ka sistemu menadžmenta kvalitetom odnosno permanentnom poboljšanju kvaliteta".

Međunarodne standardi omogućavaju poslovnim subjektima da se takmiče s konkurencijom na tržištima širom sveta.

"Organizacije koje imaju uspostavljen sistem menadžmenta kontrole kvalitetom imaju prednost u tome što mogu da sa velikom pouzdanošću proizvedu, isporuče, održavaju i promonišu svoje prozvode", kaže direktor Instituta za standardizaciju Srbije Ivan Krstić.

On kaže da "društvo ima korist jer se konkurentnost samih proizvođača time povećava, a u celini i konkurentnost privrede".

Pod pokroviteljstvom "Karlsberga" u Novom Sadu, od 18. do 24. maja, Institut za standardizaciju Srbije ugostiće 216 delegacija iz 46 zemalja na Međunarodnoj ISO konferenciji. To zasedanje treba da omogući da se stručnjaci iz celog sveta upoznaju sa mogućnostima srpske privrede.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.