Sertifikat po ceni od samo 49 dolara: Krizni trend ili budućnost obrazovanja?

Izvor: B92, 08.Avg.2020, 09:01

Sertifikat po ceni od samo 49 dolara: Krizni trend ili budućnost obrazovanja?

Hiljade sati učenja u kombinaciji sa visokim finansijskim troškovima, najčešći je model za postizanje najviših profesionalnih dometa u tehnološkoj sferi.

Ipak, nije novost da poslodavci sve češće angažuju stručnjake bez formalnog obrazovanja, čak i za najplaćenije poslove.

Korak dalje otišao je Google, koji je u toku prošlog meseca najavio nove profesionalne sertifikate koji se mogu steći za svega šest meseci, po ceni od 49 dolara mesečno – sve u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << cilju pomoći Amerikancima da pronađu nove poslovne prilike, piše Startit.

Novina je to da će sertifikate, koji ne zahtevaju prethodno iskustvo niti obrazovanje, zaposleni u ljudskim resursima u Google-u interno tretirati isto kao diplome četvorogodišnjih studija.

Obezbedio čak 100.000 stipendija

Kada se uzme u obzir da ovaj obrazovni sektor već karakterišu smanjenje broja novoupisanih, usporen tempo razvoja kurikuluma, nedovoljna primena učenja na daljinu i visoke cene, ovaj korak bi mogao biti vesnik dugoočekivane digitalne transformacije obrazovanja.

Kursevi koje Google nudi, i za koje je obezbedio čak 100.000 stipendija, odnose se na analizu podataka, projektni menadžment i UX dizajn, a izabrana platforma za učenje je Coursera.

Postojeći sertifikat za specijalistu IT podrške, dostupan na istoj platformi, prema podacima Google-a, obezbedio je posao ili unapređenje za 80 odsto polaznika.

U iščekivanju navedenih kurseva i sertifikata, postavlja se pitanje hoće li oni u budućnosti biti dostupni internacionalno, ili samo američkim državljanima?

Cilj projekta jeste pomoć svima koji su u ekonomskim poteškoćama zbog pandemije

Prema navodima CNBC, ovaj potez vremenski se poklopio sa istorijski visokim rastom nezaposlenosti u SAD. Broj ljudi koji su u junu primili socijalnu pomoć petostruko je skočio u odnosu na broj tokom velike recesije koja je trajala od 2007. do 2009. godine.

Neki od zaposlenih, kako dodaju, vratiće se vremenom na svoja radna mesta. Ipak, pandemija korona virusa će neke druge poslove izbrisati u potpunosti iz različitih razloga: smanjenja troškova, zatvaranja kompanija i automatizacije.

Kako je za ovaj medij ranije naglasila izvršna direktorka američkog ogranka međunarodne konsultantske firme Randstad, Karen Fičuk, korona virus je izazvao ubrzavanje nekih trendova, poput automatizacije. Iz tog razloga, nezaposleni će morati da steknu nova znanja kako bi pronašli nova radna mesta.

Početkom jula, nekoliko nedelja pre Google-a, i Microsoft je pokrenuo sličnu inicijativu. Cilj projekta jeste pomoć svima koji su u ekonomskim poteškoćama zbog pandemije, a kako je navedeno, jedno od ključnih i najkorisnijih polja za prevazilaženje ekonomskih problema, jeste individualni napredak u različitim digitalnim veštinama.

Važno je da o digitalnoj privredi ne razmišljamo kao o odgovoru na vanredne okolnosti

Dok se velike kompanije nadmeću u pružanju resursa za učenje i učvršćuju svoj uticaj u procesu digitalizacije društva, treba napomenuti da i domaća privreda prati trend ubrzane digitalizacije.

Kako se navodi u majskom preseku istraživanja o posledicama pandemije na digitalnu privredu Inicijative Digitalna Srbija, jedan deo tradicionalnih kompanija okreće se inovativnim projektima u vreme krize. Takođe, one u sve većoj meri angažuju IT kadar.

Istovremeno, kako se napominje, važno je da o digitalnoj privredi ne razmišljamo kao o odgovoru na vanredne okolnosti pod kojim digitalna rešenja predstavljaju spas. Šta god nosila budućnost, jeftini sertifikati mogu biti rešenje za digitalizaciju u kriznim situacijama.

Mogu i pomoći u borbi protiv nejednake dostupnosti obrazovanja. Ipak, pitanje je kada će, i da li će uopšte moći da zamene regularnu fakultetsku diplomu.

Prema rečima potpredsednice Google-a Lise Gevelber: "Diplome imaju veliku vrednost, ali nisu dostupne svima. Verujemo da odsustvo diplome ne bi trebalo da bude barijera ekonomskoj stabilnosti".

Nastavak na B92...






Povezane vesti

SERTIFIKAT OD 49 $ KAO DIPLOMA ČETVOROGODIŠNJIH STUDIJA Krizni trend ili budućnost obrazovanja

Izvor: Blic, 08.Avg.2020

Hiljade sati učenja u kombinaciji sa visokim finansijskim troškovima, najčešći je model za postizanje najviših profesionalnih dometa u tehnološkoj sferi.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.