Sertić: Ovo je apsolutno poslednja šansa

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 16:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sertić: Ovo je apsolutno poslednja šansa

Poslovodstvo 17 preduzeća mora da uradi sve da vrati kompanije na tržite. Za ta preduzeća ovo je apsolutno poslednja šansa, kaže ministar privrede Željko Sertić

Pročitajte još:

- "Razgovaramo s Fijatom o novom modelu"

“Da ne bi bilo da samo donosimo zakone, mi smo pokazali i da smo vrlo operativni, počeli smo razgovore sa svih 17 preduzeća, razgovaramo o trenutnom poslovanju, o planu za privatizaciju...Stalno ističemo ulogu sindikata i važnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njihove uključenosti u razgovore”, rekao je Sertić gostujući u Kažiprstu B92.

Prema njegovim rečima, najveći problem tih 17 preduzeća jesu ogromni dugovi iz prošlosti, zbog čega resorno ministrstvo insistira od rukovodstva da se plate dugovi od momenta preuzimanja preduzeća.

Sertić je kao dobar primer naveo FAM koji je prošle nedelje počeo da izvozi na rusko trižište.

Što se tiče Galenike, ministar kaže da zainteresovanih ima i da se danas održavao sastanak o planu poslovanja.

“Da biste prodali Galeniku, morali biste to da uradite tako da ona sačuva sve svoje licence, oni ovi u ovom momentu imaju 100% relazijaciju planova, što je dobar pokazatelj”, kaže on.

Sertić kaže da je optimista kada je reč o sudbini ovih 17 preduzeća, ističe kako su direktori sa kojima je razgovarao pokazali da su dosta posla uradili prethodnih meseci i da je konačno napravljena dobra poslovna klima.

Prema njegovim rečima, saradnja sindikata i direktora nikada nije bila bolja.

Govoreći o 43 kompanije koje su ostale van ovog roka, ministar navodi da samo njih pet posluju bez problema.

Od ostalih, tri su već u stečaju, 14 njih je podnelo zahtev za stečaj, a od ovih 14, dve trećine možda prođe UPP”, kaže on.

Sertić se osvrnuo i na problem sa dugovanjem Srpske fabrike Stakla.

“Nažalost, nema pomaka sa "Staklarom", bili su sastanci i ja i dalje ne vidim ozbiljan plan kako će se dugovi vratiti. Ne radi se samo o 800 radnika, već o ekonomskoj praksi koja mora da se promeni”, kaže on i dodaje da država u ovom slučaju neće popustiti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.