Serijal RTV Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije: Srbobranci

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2018, 16:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Serijal RTV "Prisajedinjenje 1918. godine - Svedoci istorije": Srbobranci

Doprinos koji su Srbobranci dali oslobođenju i prisajedinjenju ovih krajeva Kraljevini Srbiji nemerljiv je, rekao je istoričar Danijel Kulačin i dodao da je iz Srbobrana poginulo 180 meštana, 98 njih učestvovalo je u proboju Solunskog fronta.

"Srbobranci su i tada pokazali svoju borbenost i želju za slobodom, koju su konačno dočekali te 1918. godine", istakao je Kulačin.

Jedan od najistaknutijih Srbobranaca tog vremena, Paja Dobanovački, izabran je 31. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << 1918. godine za predsednika Srpskog narodnog odbora, na narodnom zboru, u Srpskoj čitaonici u tadašnjem Sentomašu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.