Izvor: B92, 22.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sergej Šojgu u Beogradu o ekonomiji

Beograd -- Ministar Rusije za vanredne situacije u Beogradu je razgovarao o unapređenju ekonomske saradnje Srbije i Rusije.

Sergej Šojgu je izjavio da je Rusija veoma zainteresovana da poboljša privrednu i ekonomsku saradnju sa Srbijom i da je spremna da u nju ulaže. Predsednik Srbije Boris Tadić je izjavio da je zadovoljan zbog interesovanja brojnih ruskih kompanija da investiraju u srpsku privredu.

Iako je glavna tema razgovora Šojgua i zvaničnika Srbije bilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kosovo, gde je Šojgu ponovio da je stav Rusije nepromenjen i da je za Rusiju neprihvatljivo nametnuto rešenje za budući status južne srpske pokrajine, povod njegovog dolaska bili su pregovori o privrednoj i ekonomskoj saradnji Srbije i Rusije.

Šojgu je rekao da se odnosi Rusije i Srbije u oblasti ekonomije veoma dobro razvijaju.

"Aktivno razvijamo odnose, povećana je robna razmena, želimo nove projekte, više investicija, to smo razmotrili u razgovorima s predsednikom i premijerom Srbije", kaže Šojgu.

Rusija je u Srbiji već učestvovala u nekoliko privatizacija, kao što su one Beopetrola i Putnika.

Rusi su zainteresovani za Naftnu industriju Srbije, Aerodrom "Nikola Tesla", za ulaganja u energetski sektor, industriju i infrastrukturu. Glavne sfere interesovanja su, prema rečima Šojgua, rafinerije, transport, metalurgija, bankarstvo i turizam.

Ekonomisti smatraju da je stranim investitorima glavni motiv profit i da bi bilo štetno za Srbiju da stranim investitorima daje određene povoljnosti zbog podrške u rešavanju statusa Kosova.

Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja, kaže da bi Srbija tako izgubila. "Zašto bismo propustili ono što nude investitori. Jedno je sigurno, strani investitori ulažu tamo gde vide zaradu", kaže on.

Šojgu je s ministrom trgovine Predragom Bubalom predsedavao u Međuvladinom srpsko-ruskom komitetu za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju, gde je konstatovano da je ukupna robna razmena Rusije i Srbije veća 30 odsto nego prošle godine.

Ministri policije i trgovine u Vladi Srbije, Dragan Jočić i Predrag Bubalo, potpisali su s ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejom Šojguom dokument o ekonomsko-naučno-tehničkoj saradnji, Memorandum o namerama o saradnji u oblastima elementarnih nepogoda, tehnogenih havarija i uklanjanja njihovoih posledica, kao i Protokol o saradnji na polju vakcina između ruske kompanije Farmimeks i Instituta Torlak

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.