Izvor: B92, 13.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Seljaci i stočari danas u Vladi

Beograd -- Ministar Predrag Bubalo odbio je da primi poljoprivrednike iz Srbobrana uz obrazloženje da se kod njega sastanci zakazuju unapred

Koordinator Ministarstva poljoprivrede Predrag Bubalo odbio je da primi zemljoradnike iz Srbobrana koji su došli u Beograd sa zahtevom da im se odobri da obrađuju državnu zemlju koju su dobili na licitaciji. Ministarstvo poljoprivrede tražilo je da se iz licitacije izuzme to državno zemljište koje koristi PIK Bečej jer to preduzeće >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da bude prodato.

Nakon što su pre nekoliko dana, u znak upozorenja, blokirali put za Novi Sad, zemljoradnici iz Srbobrana došli su u Beograd jer moraju da počnu da obrađuju zemlju koju su uzeli u zakup.

Međutim, iz Ministaratva poljoprivrede traže da se licitacija poništi jer je tu zemlju ranije obrađivao PIK Bečej, koji je pred privatizacijom. Iako nisu razgovarali sa nadležnima, zemljoradnici iz Srbobrana najavili su da će i bez njihove dozvole početi da obrađuju državnu zemlju koju su zakupili na licitaciji.

"Ljudi moraju imati ugovor sa Ministarstvom o toj zemlji. To je krajnji papir. Ministarstvo proglašava licitaciju nelegalnom, što nije tačno. Sve je odrađeno pošteno i po zakonu", kaže Blažo Stajić, zemljoradnik iz Bečeja.

Zahteve seljaka nije čuo ministar Bubalo jer je odbio da ih primi, uz obrazloženje da se kod njega sastanci zakazuju bar nekoliko dana unapred i poručio da će, kada on bude našao za shodno, "primiti onoga koga bude smatrao da treba da primi."

Zemoljoradnici kažu da su posledice odugovlačenja velike. "Gubi se dosta. Ono što smo planirali da sejemo, nećemo moći da sejemo, jer nije uzorano", kaže Milan Stajić iz Bečeja.

Zemljoradnike je podržao i predsednik opštine Srbobran Branko Gajin i uputio oštre kritike na rad svog stranačkog kolege Predraga Bubala iz DSS-a.

"Ja imam ispred sebe alternativu. S jedne strane, da bude poslušnik ministrov, veliki Branko Gajin, miljenik ministra, ili da budem u službi građana koji su me birali. Za normalnog čoveka tu nema dileme", kaže on.

Okupljene zemljoradnike ispred Vlade podržala je i Mreža za povraćaj oduzete imovine jer se u sklopu tog državnog zemljišta koje se daje u zakup nalazi i zemlja oduzeta starim vlasnicima.

Sastanak sa stočarima

U Ministarstvu poljoprivrede održan je, međutim, sastanak s mačvanskim stočarima, koji su, nezadovoljni otkupnom cenom svinja, prošle nedelje blokirali saobraćajnice.

Na sastanku je zaključeno da se još jednom razmotri da li postoji zakonska mogućnost da Republička direkcija za robne rezerve otkupi svinje. Ukoliko to nije moguće, na prvoj narednoj sednici Vlade biće razmotrene i druge mogućnosti.

Predloženo je da se subvencioniše skladištenja klaničara, uz uslov da se podignu cene žive mere svinja, kao i da se produži rok za vraćanje dugoročnih kredita koje su stočari uzimali iz agrarnog budžeta.

Tokom protesta mačvanski uzgajivači svinja su blokirali i sve saobraćajne pravce u Mačvi i Pocerini. Intervencijom Žandarmerije zapreke od poljoprivredne mehanizacije uklonjene su u petak 9. februara, u 3 sata ujutru, prvo sa šabačkog mosta preko reke Save, a zatim i sa putnih pravaca ka Loznici, Sremskoj Mitrovici i graničnom prelazu Pavlovića most ka Republici Srpskoj.

Protest mesara

Oko 250 radnika privatizovane zrenjaninske Industrije za preradu mesa Bek i danas su nastavili štrajk, zahtevajući od vlasnika isplatu zaostalih plata i uplatu doprinosa za poslednje dve godine.

Prekidu štrajka, koji je počeo prošle sedmice, nije doprineo ni današnji razgovor s vlasnikom te fabrike Milošem Jovićem, koji je to preduzeće u višegodišnjoj krizi i s nagomilanim dugovima kupio 2006, u ime firme "Pro benkon", vlasnika Vladana Beštića.

Članovi štrajkačkog odbora nezadovoljni su jedinom ponudom vlasnika da radnicima Beka isplati septembarsku platu do 22. februara, insistirajući da im se isplate sva dugovanja.

Kako ističu radnici te fabrike, proizvodnja, čije je pokretanje dogovoreno između vlasnika i radnika početkom godine, neće biti pokretana, sve do ispunjenja zahteva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.