Sele centar grada: Dnevno proizvode materijala od kojeg može da se izgradi 6 Ajfelovih tornjeva

Izvor: B92, 10.Nov.2019, 17:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sele centar grada: Dnevno proizvode materijala od kojeg može da se izgradi 6 Ajfelovih tornjeva

Kiruna -- Kiruna na severu Švedske omiljeno je turističko odredište za putnike.

Tokom zime posetioci žele da svedoče veličanstvenosti polarne svetlosti, a u letnjim mesecima ponoćnog sunca.

Ovaj gradić u Laponiji dom je za nešto više od 18.000 stanovnika koji su mahom zaposleni u rudniku gvožđa.

Štaviše, Kiruna se ponosi najvećim podzemnim rudnikom gvožđa, koji se nalazi 1.365 metara ispod zemlje, a koji dnevno proizvodi dovoljno materijala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se izgradi 40.000 automobila ili šest Ajfelovih tornjeva. Drugim rečima, tu se proizvodi 90 odsto svog evropskog gvožđa.

Stalna proširenja rudnika destabilizovala su zemlju iznad njega, a stručnjaci pretpostavljaju da će grad "propasti" u sledećih nekoliko decenija. S obzirom na to da je rudnik važan ekonomski činilac za ovo područje, uprava je donela radikalnu odluku o preseljenju centra grada otprilike tri kilometara istočno.

Neke građevine će biti srušene i ponovo izgrađene, a druge će biti preseljene zajedno s temeljem. Ovaj neobičan poduhvat privlači pažnju turista već neko vreme, a vredan je dve milijarde dolara.

Novi izgled projektuje kompanija "White Arkitekter AB" iz Stokholma i "Ghilardi + Hellsten Arkitekter" iz Osla u saradnji s istraživačima sa Univerziteta iz Lulea and Delfta, a cilj im je da izgrade ekološki održiv grad s gustim jezgrom u kojem će stanovništvo više koristiti javni prevoz nego vlastite automobile. Kako to planiraju da izvedu, možete pogledati u videu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.