Sektorski povezan region privlačniji za EU

Izvor: RTS, 21.Okt.2009, 16:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sektorski povezan region privlačniji za EU

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević izjavila je na skupu "Sektorska integracija Zapadnog Balkana u EU", da su oblasti trgovinske, energetske i transportne delatnosti od izuzetne važnosti za integracione procese i za regionalnu saradnju.

Oblasti trgovine, energetike i transporta značajne su za proces evropskih integracija, ali i za regionalanu saradnju, izjavila je direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.

Delevićeva >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je naglasila da su te oblasti nešto što može da promeni način na koji razmišljamo o integraciji Zapadnog Balkana u EU.

Milica Delević je na skupu "Sektorska integracija Zapadnog Balkana u EU" u Privrednoj komori Srbije kazala da je obično, kada se govori o integraciji Zapadnog Balakana u EU, u podsvesti uvek neka bezbednosna pretnja, jer se smatra da ako on nije integrisan neće biti stabilnosti i mira.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije je naglasila da integracije u oblasti trgovine, energetike i transporta regiona u EU nude dobre mogućnosti i Evropskoj uniji.

"Region koji je povezan mrežama sektorske saradnje, naročito u oblasti transporta i energetike je nešto što i EU mnogo više želi da vidi u svom članstvu i donosi mnogo više prilika", istakla je Delevićeva.

Milica Delević je ukazala da je integracija najdalje otišla u oblasti energetike, gde je formirana Energetska zajednica koja unapred omogućava usvajanje zakonodavstva u oblasti energetike, čvršće povezivanje regiona i njegovo povezivanje sa EU. Dodala je da je regionalna saradnja najbolji način za pripremanje za članstvo u EU.

CEFTA i EU najveći ekonomski partneri Srbije

Šef političkog odeljenja delegacije Evropske komisije u Srbiji Tomas Njuki rekao je da Srbija aktivno učestvuje u regionalnim inicijativama i drugim ugovorima, ali i da je dalji razvoj regionalne saradnje povezan sa stavom Srbije prema pitanju Kosova i Metohije.

Njuki je rekao da je važno naći pragmatično rešenje tog pitanja, jer ono stvara određene probleme naglasivši da Srbija ima suštinsku ulogu u CEFTA, čiji će predsedavajući postati sledeće godine.

Šef političkog odeljenja delegacije Evropske komisije je ukazao i na potrebu podizanja svesti u Srbiji o prednostima koje CEFTA treba da donese poslovnoj zajednici u zemlji.

Potpredsednica PKS Vidosava Džagić navela je da je primenom Prelaznog trgovinskog sporazuma započeo nepovratan proces ekonomske integracije Srbije u Evropu.

"Prvi red carinskih i necarinskih prepreka nestaje, ali time je posao tek započet", rekla je potpredsednica PKS.

Džagićeva je istakla da privreda Srbije ne može bez svoja dva najveća partnera, država CEFTA i EU, sa kojima obavlja oko 80 odsto svoje međunarodne trgovine i ponovo ukazala na značaj da se odblokira SSP i njegove potpune primene.

Suficit Srbije sa CEFTOM

Srbija će ove godine i pored snažnog pada u trgovinskoj razmeni sa zemljama članicama CEFTA, sa tim zemljama ostvariti suficit od oko milijardu dolara, ocenio je danas specijalni savetnik Privredne komore Srbije (PKS) Goran Nikolić.

Nikolić je, na skupu u PKS, precizirao da će izvoz Srbije u zemlje CEFTA u 2009. godini dostići oko 1,8 milijardi evra, a uvoz oko 0,8 milijardi evra, i izrazio očekivanje da će trgovinska razmena tek sledeće godine ostvariti rast.

Prema njegovim rečima, Srbija bi trebalo da ostvari rast trgovinske razmene sa Hrvatskom i Albanijom, kao i da u trgovini sa zemljama CEFTA forsira prozvode niže faze prerade.

Državna sekretarka u Ministarstvu ekonomije Vesna Arsić rekla je da je Srbija prošle godine u trgovinskoj razmeni sa zemljama CEFTA ostvarila suficit od oko dve milijarde evra, od toga 1,4 milijarde u oblasti industrijskih prozivoda i oko 600 miliona evra u razmeni poljoprivrednih proizvoda.

Vesna Arsić je rekla da je Srbija u 2008. godini sa tim zemljama ostvarila izvoz od 3,8 milijardi evra, a uvoz od oko 1,8 milijardi evra i dodala da je najviša trgovinska razmena ostvarena s BiH od oko 900 miliona evra i sa Crnom gorom u iznosu od oko 885 mliona evra.

Arsićeva je napomenula da će Srbija sledeće godine predsedavati organima CEFTE i da će tada njen prioritet biti otvaranje u Srbiji tržišta usluga i javnih nabavki, investiranje i usklađivanje konkurencije i trgovinske liberalizacije.

Direktor Biroa za regionalnu saradnju PKS-a Milivoje Miletić rekao je da se ostvaruje mali obim trgovinske razmene između zemalja CEFTA i dodao da bi trebalo raditi na uspostavljanju regionalne ekonomije, koja se sporo stvara.

Miletić je naglasio da su trgovinske barijere koje i dalje postoje doprinose poskupljenju trgovanja u regionu i da otežavaju razmenu.

Prema Miletićevim rečima, članice CEFTA trebalo bi više da rade na harmonizaciji propisa sa EU i na izradi bilateralnih sporazuma zemalja u regionu radi bolje usaglašenosti njihovih propisa u oblasti privrede.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.