Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti

Izvor: B92, 29.Feb.2024, 09:25

Šefovi nemačkih kompanija imaju loše vesti

Poslodavci u Nemačkoj srezali su planove o zapošljavanju i u februaru, a u idućim mesecima moguća su i otpuštanja.

Indeks zapošljavanja instituta Ifo pao je u februaru za 0,6 bodova u odnosu na januar, na 94,9 bodova, objavio je institut u utorak.

"Ekonomija je tako letargična da kompanije odlažu zapošljavanje novih ljudi”, rekao je vođa istraživanja u Ifou Klaus Volrabe,

"Više se ne mogu isključiti čak ni otpuštanja”, dodao je.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Znakovi i dalje upućuju na smanjenje radnih mesta u proizvodnji, ali i u trgovini, navode u nemačkom institutu za ekonomska istraživanja sa sedištem u Minhenu.

Trgovci na malo odlažu planirano zapošljavanje zbog slabije potrošnje građana, a u građevinskom sektoru je teška poslovna situacija.

Vrednost indeksa za uslužni sektor još uvek je blago pozitivna, ali tempo zapošljavanja je usporio, navode u institutu. Svetla tačka je sektor IT usluga i konsultanata koji i dalje zapošljavaju nesmanenim tempom, dodaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.