Šefic: Austrija ne postavlja ogradu, suradnja s Hrvatskom dobra

Izvor: SEEbiz.eu, 28.Okt.2015, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šefic: Austrija ne postavlja ogradu, suradnja s Hrvatskom dobra

LJUBLJANA - Jučer uvedeni novi sustav prijevoza migranata u slovensku Dobovu vlakom, gdje se odmore, a onda s vlakom slovenskih željeznica odlaze u prihvatne centre i u Šentilj, gdje ih se registrira, "djeluje odlično", izjavio je u srijedu popodne na konferenciji za novinare državni tajnik u slovenskom ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic.

"Novi sustav djeluje odlično, postupci primanja izbjeglica jako su skraćeni, a sadašnjom suradnjom s Hrvatskom koja teče >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << bez teškoća smo zadovoljni", kazao je Šefic.

Šefic se osvrnuo i na neke špekulacije da će Austrija zatvoriti svoju granicu prema Sloveniji za migrante te ocijenio da su netočne.

To se u javnosti procjenjivalo zbog izjava austrijske ministrice unutarnjih poslova Johanne Mikl Leitner kako se Austrija mora pripremati na mogućnost da dnevno na slovensku granicu dolazi i do 15.000 izbjeglica, zbog čega se priprema postavljanje višekilometarske ograde uz granični prijelaz Šentilj.

"Ne radi se o zatvaranju austrijske granice za migrante nego o postavljanju 'niske pregrade', kao uvjeta za bolju regulaciju njihovih prelazaka", kazao je Šefic koji u slovenskoj vladi djeluje kao glavni koordinator za izbjeglice.

Prije njegove izjave, slovenska ministrica unutarnjih poslova Vesna Gjerkeš Žnidar izjavila je na graničnom prijelazu Šentilj, gdje je zajedno s ministrom vanjskih poslova Karlom Erjavcem posjetila izbjeglički kamp s više tisuća migranata, da je suradnja s Austrijom po pitanju migranata dobra, a da će još danas popodne o situaciji govoriti telefonski sa svojom austrijskom kolegicom.

No, ona je ocijenila da suradnja s Hrvatskom još nije zadovoljavajuća i da još uvijek postoje šumovi u komunikaciji kad je riječ o broju izbjeglica koji bi Slovenija dnevno mogla prihvatiti iz Hrvatske.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.