Šef Štade traži kupca za Vinograde

Izvor: B92, 15.Jun.2015, 11:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef Štade traži kupca za "Vinograde"

Vlada nije izuzela "Vršački vinogradi“ iz programa zaštite od prinudne naplate poverilaca, pa zbog toga u Vršcu ne jenjavaju protesti protiv odluke o rasprodaji

Osim zahteva zaposlenih i sindikata resornom ministarstvu i Vladi Srbije da se 240 radnika i 1.700 hektara plantaže budžašto najvećeg vinogorja u Srbiji zaštiti, u to se minulog utorka uključila i lokalna samouprava.

Vršački odbornici su, na predlog gotovo svih odborničkih grupa, prihvatili inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Opštinskog veća da se od državnih organa traži da državni kapital „Vinograda“ prenesu na opštinu da bi ona pronašla strateškog partnera.

Mada zvuči paradoksalno, najveći kupac skupih vršačkih vina, koja nemaju prođu na domaćem tržištu, upravo je Kinez koji je 2013. imao nameru da kupi „Vinograde“. Narudžbine plaća avansno, ali je ipak odustao od nekadašnje namere da kupi tu firmu. Sve to unosi nove elemente o koje ni Ministarsvo privrede ne bi smelo da se ogluši, već da da svoj doprinos da bi se napori opštine Vršac i zaposlenih u spasavanju firme od rasprodaje i realizovali i doživeli svoj srećan završetak.

Predsednik opštine Čedomir Živković ističe da će tražiti da se 72 odsto državnog kapitala prebaci na opštinu Vršac, da država otpiše svoja potraživanja i da opštini da rok od godine da pronađe strateškog partnera.

Živković ističe da potencijalnih kupaca ima. Prilikom nedavne posete toj opštini, direktor nemačke "Štade“, koja je pre devet godina kupila "Hemofarm“, Hartmut Reclaf je rekao da će pomoći Vršcu u nalaženju kupca za taj veliki vinogradarski kompleks.

Uz sve peripetije, potrebno je i hitno rešavanje spora oko nepotpisanog tendera od pre dve godine s Kinezima, s kojima se država sudi.

Direktor "Vinograda“ Nebojša Mišić kaže da je neophodno prvo poništavanje prethodnog tendera i da se raspiše novi oglas o prodaji kapitala, koji po poslednjoj proceni vredi 29,5 miliona evra.

“Pošto je od prošle sedmice račun blokiran zbog duga od 479 miliona dinara, a nije pokrenut predstečajni postupak, traži se mogućnost da se s poveriocima nađe zajedničko rešenje te nikome ne ide u prilog plenidba imovine”, ističe Mišić.

Inače, za sve to kriva je katastrofalna privatizacija iz 2009, od kada i potiče najveći deo milionskih dugova. Protiv bivših vlasnika u Tužilaštvu je na desetine krivičnih prijava, ali ni do danas sud nijednu nije procesuirao pa ispada da pravosuđe svojim neradom štiti tajkune i one koji su "Vinograde“ doveli do prosjačkog štapa, ističu mali akcionari i sindikati tog vinogradarskog giganta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.