Sednica Poslovnog saveta za dijasporu PKS

Izvor: Vesti-online.com, 27.Dec.2018, 13:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sednica Poslovnog saveta za dijasporu PKS

U Kongresnom centru Master Novosadskog sajma održava se Prvi forum dijaspore, u okviru sednice Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije u proširenom sastavu, pod sloganom "Moju zemlju srce bira".

Tokom sednice Poslovnog saveta za dijasporu Privredne komore Srbije svoja iskustva u radu van granica naše zemlje predstavili su privrednici našeg porekla iz celog sveta, kao i predstavnici privrednih udruženja i asocijacija.

Cilj organizovanja ovog tipa manifestacije >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << je formiranje povratne sprege između buđenja svesti o značaju ostanka privrednika u Srbiji i rada Komore, kroz realizaciju projekata Centra za dijasporu.

Tendencija Prvog foruma dijaspore je da se razvije nacionalni potencijal (ideje, znanje, iskustvo, kapital, poslovne veze, veze u političkim krugovima) kojim raspolaže naša dijaspora, i stavi se u funkciju razvoja Srbije.

Jedna od najvažnijih karika u tom lancu podrške jeste uspostavljanje jače i delotvornije mreže kontakata u inostranstvu. Umrežavanjem poslovne i akademske dijaspore i svih subjekata koji mogu da doprinesu, cilj je da se dođe do što efikasnijeg predstavljanja privrede u svetu. Na Panelu čiji su učesnici mladi, kao i tzv. milenijalci, kroz priču o svojim iskustvima poslovnog angažmana u inostranstvu istakli su značaj ulaganja u maticu.

Unapređenjem saradnje srpske dijaspore i domaće privrede, uključivanjem dijaspore u privredne tokove, promocijom i zastupanjem interesa srpske privrede na inostranim tržištima na kojima su aktivna udruženja i asocijacije srpske dijaspore, umrežavanjem udruženja dijaspore i institucionalnih predstavništava, treba poboljšati rezultate ukupnih privrednih aktivnosti Srbije.

Dijasporci iz SAD, Austrije (Beča), Nemačke (Berlina i Štutgarta) i Australije govorili su o prioritetima i poslovanju u privrednom sektoru, kao i o projektima od nacionalnog značaja, bitnih za promociju Srbije u svetu, kroz integrisan sistem.

Učesnici panela o privredi bili su: Goran Kovačević (vlasnik trgovinskog lanca Gomex), Ljubiša Drinjaković (povratnik iz Nemačke, vlasnik mlekare Bodri u Takovu), Aleksandar Rašković (povratnik iz Francuske, osnivač firme Cooper's Meal) i Nikola Poznanović (osnivač nevladine organizacije "Solidarnost za Kosovo").

Predstavnici medija i svi prisutni imali su priliku da pogledaju kratak film, čiji je glavni akter bio Arno Gujon, osnivač nevladine organizacije "Solidarnost za Kosovo".

U okviru Sednice poslovnog saveta za dijasporu prisutnima su poslovne strategije prezentovali Miroslav Miletić, Boško Knežević (projekat "Link up"), Stojan Stevanović (predsednik Udruženja srpskih privrednika Švajcarske), Milena Milićević, Milica Rebić i Vladimir Petronijević (GIZ) i Vesna Rusić.

Članovi grupe Zana oficijalnu pesmu ovog događaja, "Moju zemlju srce bira" premijerno su predstavili publici na Prvom forumu dijaspore.

Nastavak na Vesti-online.com...






Povezane vesti

Prvi privredni forum dijaspore u Novom Sadu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Dec.2018

U Kongresnom centru Novosadskog sajma danas se održava "Prvi privredni forum dijaspore" na kom su se okupili privrednici koji žive u rasejanju, ali i oni koji su se vratili u Srbiju..."Značaj svakog skupa sa našim ljudima iz dijaspore je velik i Privredna komora Srbije godinama sarađuje sa njima....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.