Izvor: B92, 03.Jul.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šećerna afera: Krive su i strane firme

Beograd -- Epilog šećerne afere, koja traje već godinu i po dana, još je neizvestan.

Evropska komisija 7. avgusta ponovo odlučuje da li će Srbiji ukinuti zabranu na povlašćeni izvoz te namirnice na tržište EU. Potpredsednik Vlade Miroljub Labus očekuje ukidanje zabrane i najavljuje carinske kazne za MK Komerc i ostale domaće firme, koje su radile sa duplim izvoznim fakturama, ali i za neke od njihovih inostranih partnera, koji su već pod istragom OLAF-a.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Labus je, u izjavi za B92, potvrdio da je dobio pismo iz Evropske unije u vezi sa razrešenjem šećerne afere.Visoki komesar za spoljnu politiku Kris Paten obaveštava ga da je zadovoljan novom carinskom procedurom, kojom dokazujemo da izvozimo domaću robu i nagoveštava mogućnost ukidanja zabrane.

"Ono što sada moramo da uradimo, jeste da pogledamo još jednom te sertifikate o poreklu za 190.000 tona šećera i, ako je nešto sumnjivo, da to povučemo. Mi smo do sada nešto uradili, recimo - tamo gde su nađene duple fakture, za tih 1.500 tona mi smo to povukli, što znači da će uvoznik te količine šećera morati da plati carinu, jer je prekršio propis EU", kaže potpredsednik vlade.

Prema rečima Miroljuba Labusa, OLAF, institucija Evropske unije za ispitivanje pronevera, već istražuje i dokumentaciju inostranih kompanija koje su sarađivale sa domaćim izvoznicima šećera. Labus nagoveštava da one inostrane kompanije, koje su se ogrešile o zakon u svojim zemljama, mogu platiti kazne i do 30 miliona evra.

"Za tango vam uvek treba dvoje. Naravno, govorimo o carinskim prekršajima i carinskim sankcijama, one neće ni na koji način da pogode našu državu, a šta će biti sa evropskim uvoznicima i njihovim odnosima sa našim domaćim partnerima, to je nešto što je izvan naše nadležnosti ", rekao je potpredsednik vlade Srbije.

Vlasnik MK Komerca Miodrag Kostić, nedavno je - u emisiji Insajder televizije B92 - rekao da su smešne optužbe da je koristio duple fakture za izvoz 1.500 tona šećera, koje pominje Miroljub Labus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.