Šećer i ulje iz rezervi

Izvor: NaDlanu.com, 14.Sep.2012, 11:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šećer i ulje iz rezervi

Zbog nestašice ulja i šećera uskoro se očekuju nova poskupljenja, pa iz Vlade Srbije najavljuju intervenciju od 5.000 tona tih namirnica iz robnih rezervi.

ZMaksimalna cena tog ulja biće oko 142, a kilogram šećera koštaće oko 95 dinara.U U trgovinama se lako mogu naći maslinovo, bundevino ili sojino ulje, ali suncokretovog gotovo d da nema. Tamo gde ga ima, košta između 150 i 185 dinara. SSituacija sa šećerom je nešto bolja, a kilogram je oko 100 dinara.SSuša i porast >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << cena hrane na svetskom tržištu odraziće se i na stanje u prodavnicama. NNadležni kažu da će sprečiti nagle skokove cena, skrivanje robe i druge špekulacije i da je ininspekcija od juče u kontroli. "II"Intervenisaćemo iz robnih rezervi ukoliko to bude bilo potrebno", napominje ministar Ljajić. PPDV na osnovne životne namirnice ostao je nepromenjen - osam odsto, ali ona viša stopa ppovećana je sa 18 na 20 odsto. PPrema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, porast pdv-a od dva odsto ne znači nužno da će i cene toliko rasti. "Naime, trgovci i proizvođači su zabrinuti da bi mogli izgubiti potrošače kojima jeje opala kupovna moć, napominje Nikolić. PProcenjuje se da bi cene mogle rasti u proseku od jedan do jedan i po odsto. DDmaćinstvo u Srbiji prosečno mesečno potroši 2,9 litara ulja i 3,2 kilograma šećera.Z

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.