Sećate se oglasa za kuću iz bajke? Biraju vlasnike

Izvor: B92, 26.Feb.2016, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sećate se oglasa za kuću iz bajke? Biraju vlasnike

Za kuću iz bajke u Vojovodini prijavilo se oko 40 ljudi, izbor se suzio na njih troje, sa kojima se trenutno pregovara.

Foto:Thomas Hackl/Flickr

Na oglas koji je objavila jedna porodica iz Jaše Tomića, o ustupanju kuće i okućnice mlađem ili sredovečnom paru, koji je izazvao veliku pažnju javnosti, javilo se više od četrdesetoro ljudi, zainteresovanih da život nastave u seoskoj sredini.

Podsetimo, ova familija odlučila je da ustupi renoviranu kuću >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa kupatilom, kuhinjom i dve spavaće sobe, kao i sa velikom baštom, koja se nalazi u centralnim ulicama Jaše Tomića. Od bračnog para kome pripadne ovaj stambeni objekat očekuje se da sam plaća troškove struje, obrađuje baštu i da prinos deli napola sa domaćinima. Vlasnici, inače, godinama u bašti gaje organske proizvode, uglavnom od sopstvenog semena, pa očekuju da stanari neguju zemlju i da je ne prskaju hemijom. Porodica iz Jaše Tomića je, da podsetimo, oglas uputila preko neprofitnog udruženja građana za podršku razvoju održivih i dostojanstvenih načina života AMA.

“Od četrdesetak ljudi, koliko ih se javilo na oglas, u uži izbor je ušlo troje i vlasnici trenutno pregovaraju sa njima. Još nisu doneli konačnu odluku, ali očekujemo da ovih dana odaberu par koji im se najviše dopada”, kaže Katarina Milenković iz AMA centra.

Ona ističe da porodica, koja ne želi da se spominje u javnosti, živi u Beogradu, a da se baka, rodom iz Jaše Tomića, svojevremeno vratila u ovo selo u sečanjskoj opštini i da je jedno vreme provela tamo, pre nego što je odlučeno da kuća bude poverena mlađem paru. Vremešna gospođa, inače fakultetski obrazovana, prilikom uzgajanja organskih proizvoda imala je pomoć volontera iz zemlje i inostranstva, na koje može da računa i par koji se useli u kuću. Naravno, ukoliko to bude želeo.

Na pitanje da li ima još ovakvih oglasa za kuće po selima u srednjem Banatu, Milenkovićeva odgovara da je ovo prvi put da AMA centar radi ovako nešto.

Učinili smo ustupak, zato što dugo sarađujemo sa porodicom, za koju znamo da je ozbiljna i pouzdana. Ona je učestvovala u programu koji povezuje volontere iz zemlje i sveta i vlasnike organskih domaćinstava u Srbiji. Cilj tog programa je sticanje iskustva iz prve ruke u oblasti organske proizvodnje hrane, povratak na selo, podrška organskom pokretu i umrežavanje”, objašnjava Milenkovićeva.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.