Šećarane vraćaju cenu na 79 dinara

Izvor: BKTV News, 04.Okt.2012, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šećarane vraćaju cenu na 79 dinara

Najava Vlade Srbije da će ukinuti carine i prelevmane na uvozni šećer izazvalo paniku u srpskim šećeranama.
Kako prenosi B92 šećerane su posle ove najave odlučile da smanje veleprodajne cene na 79 dinara po kilogramu.
Inače carine na uvoz šećera su 20 odsto ali uvoznici imaju još jedno opterećenje u vidu prelevmana, tako da pored carine moraju da plate još 15 do 18 dinara po kilogramu šećera koji uvezu.
Tako su šećerane Sunoko i Senta najavile da će veleprodajne >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << cene šećera ograničiti na 79 dinara po kilogramu. Maksimalna trgovačka maraža na šećer je 10 odsto, što znači da će šećer te dve šećerane u radnjama biti jeftiniji od onoga koji isporučuju državne robne rezerve, po ceni od 95,05 dinara.
Trgovci su proteklih dana šećer koji nije iz robnih rezervi prodvali po cenma od 98 do 110 dinara.
U dopisu ministru poljoprivrede Goranu Kneževiću rukovodstvo fabrike Sunoko je navelo da ta kompanija ograničavanjem veleprodajne cene šećera daje doprinos nastajanjima Vlade Srbije da se stabilizuje tržište i pomogne gradjanima u uslovima ekonomske krize.
Ukazano je da je cena šećera u Srbiji niža nego u bolo kojoj zemlji Evropske unije, a da šećerane plaćaju najskuplju šećernu repu. Kompanija Sunoko je od resornog ministra zatražila da utvrdi politiku subvencionisanja poljoprivrednih kultura na način kako je to rešeno u EU, “pa makar i na nižem nivou nego što je tamo u primeni”.
Šećerana TE-TO Senta je, pored ograničavanja veleprodajne cene šećera, na 30 dana ograničila i rok za plaćanje isporučenog šećera.
Uprava te fabrika je zadovoljna što je Vlada Srbije zabranila izvoz šećerne repe, jer je to jedan od načina da se ublaže posledice suše koja je pogodila poljoprivredne proizvodjače.
Izvor: B92
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.