Sberbanka Srbija zabeležila rast gotovinskih kredita

Izvor: N1 televizija, 29.Avg.2017, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sberbanka Srbija zabeležila rast gotovinskih kredita

Sberbanka Srbija u prvoj polovini godine zabeležila je rast gotovinskih kredita stanovništvu u iznosu od 3,3 milijarde dinara, što predstavlja povećanje od 43 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Ukupni plasmani stanovništvu beleže rast od 23 odsto ili više od milijardu dinara.

Predstavljajući rezultate za prethodnu godinu, predsednica Izvršnog odbora Sberbanke Marijana Vasilesku istakla je da su otpočeli brojne nove projekate i da konstantno rade na unapređenju >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << već postoje ponude.

Kada govore o poslovanju sa stanovništvom u narednom periodu planirano je unapređenje uslova gotovinskih kredita, za kojima i potražnja na tržištu raste. Na ovaj način, navode iz Sberbanke, klijentima će biti omogućeno da povoljnije dođu do kredita.

Kao jedan od strateških pravaca pominju digitalizaciju. Sberbanka je prva banka u Srbiji koja je klijentima omogućila plaćanje računa putem mobilnih telefona skeniranjem 2D bar koda.

"Tržištu smo se predstavili novim digitalnim rešenjima za mobilno i internet bankarstvo. Prepoznali smo i izdvajanje posebne kategorije klijenata fizičkih lica, takozvani premium segment, za koje spremamo ponudu u okviru koje ćemo im ponuditi i poseban tip usluge", naglasila je Vasilesku.

Izvor: N1

Kada je u pitanju poslovanje sa privredom, naglašavaju da će nastaviti i rast kreditiranja u ovom segmentu u narednom periodu. Kao jedan od značajnih projekata izdvojili su dalje pozicioniranje kao mosta između srpskih i ruskih kompanija.

Učešće Sberbanke u spoljnotrgovinskoj razmeni sa Rusijom u prethodnoj godini je 19 odsto, a ovim projektom, tvrde iz Sberbanke, omogućavaju klijentima da se povežu sa kompanijama iz Rusije, da se podrži izvoz u Rusiju, kao i ruskim firmama uvoz u Srbiju.

Za privredu su omogućene i usluge viševalutnog računa kao i faktoring, koji podrazumeva otkup potraživanja od kupaca, klijenata banke. Iako je rast brži u segmentu kredita stanovništvu, iz banke tvrde da rastu u oba segmenta.

"U segmentu stanovništva imamo ubrzan rast kredita zbog povećane potrošnje i nekih drugih faktora na tržištu. Ipak plasmani u segmentu privrede takođe beleže rast pa je tako kreditni portfolio velikih i srednjih preduzeća zabeležio rast od 17 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok rast depozitne baze iznosi 8,7 odsto. Postignuti rezultati nam pružaju potvrdu poverenja klijenata i da su prepoznali kvalitet ponude", naglasio je Vladimir Bošković, izvršni direktor za poslovanje sa privredom i malim i srednjim preduzećima.

Plasmani malim i srednjim preduzećima zabeležili su rast od čak 34 odsto dok je u segmentu velikih korporativnih klijenata realizovano nekoliko većih transakcija.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.