Savić: Nije mi žao što Rio Tinto gubi, ali bojim se da zbog ovog doviđenja ne završimo kao pre 20 godina

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jan.2022, 19:04

Savić: Nije mi žao što Rio Tinto gubi, ali bojim se da zbog ovog "doviđenja" ne završimo kao pre 20 godina

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić smatra da je odluka da se raskine saradnja s Rio Tintom na projektu "Jadar" politička i da nosi rizike, ali ističe da bi litijum u Srbiji trebalo eksploatisati sa novim partnerom i pristupom, uz ekološke standarde i proizvodnju baterija kod nas.

"Ne mislim da Rio Tinto treba da dođe u Srbiju, ali mislim da Srbija treba da eksploatiše litijum. Srbija to ne može sama da eksploatiše, ali ima još kompanija u svetu. Naravno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << to treba da se radi sa potpuno drugačijim pristupom, svejedno ko je na vlasti", rekao je on.

Savić se pita i da li bi "ekološki ustanici" kad bi došli na vlast isto mislili o kopanju litijuma, i od čega bi onda davali plate i penzije.

"Srbija treba da eksploatiše litijum. I kada ovo prođe, a tek ćemo da vidimo kako će i kada da se završiti, treba da se okrene litijumu. Ali, ne samo da eksploatiše litijum, nego da na početku nađemo partnera, da se u Srbiji proizvode baterije, i da neka fabrika ovde proizvodi baterije za automobile", navodi on.

Dodaje da u tom slučaju ne bi postojao nijedan razuman i racionalan Srbin koji bi rekao da to sve Srbiji ne treba.

Savić upozorava da odluka da se Rio Tintu kaže doviđenja može da ima u ovom trenutku poprilično teške posledice za državu.

"Nismo u Srbiji po prvi put u takvoj situaciji. Neki su tako pre 20, 30 godina rekli doviđenja, pa smo videli kako smo završili", dodaje.

Savić podseća da je Rio Tinto 20 godina u Srbiji na osnovu nečijih obećanja i smatra da nije dobro na ovakav način raskidati zbog, kako kaže, političkih poena, jer bi mogle uslediti reperkusije.

"Rio Tinto će koristiti sva raspoloživa sredstva da zaštiti svoje interese u Srbiji", smatra on.

Dodaje da ovakva odluka nema u ovom trenutku posledice na ostale investitore u rudarstvu Srbije.

Savić smatra da je odustanak vlasti od Rio Tinta politička odluka, ali i da ni ekološkog ustanka ne bi bilo da nije izbora.

"Nemojte klati vola za kilo mesa. Bojim se da smo u ovom trenutku to uradili. Da smo uradili stvar koja na kraju krajeva neće biti dobra za građane. A koliko će biti dobra u političkom smislu za jedne i druge, videćemo", ocenio je on.

Savić smatra da postupak ukidanja dokumenata za Rio Tinto ne menja pravila igre u rudarstvu u Srbiji.

"Pravi problem sa Rio Tintom, zbog čega ćemo i mi verovatno kao država imati probleme, jeste od 2006. godine kada je Zakon o rudarstvu promenjen. Tako su umesto da kao kod pametnih zemalja pravo istraživanja i pravo eksploatacije rude budu razdvojeni, ona povezana. Pa su Rio Tintu u ruke dati i nož i pogača", objašnjava Savić.

Dodaje da je do "ekološkog ustanka" onaj koji je imao pravo istraživanja dobijao i pravo na eksploataciju.

"Odjednom je Srbija promenila pravila igre. I šta da očekujemo, da će Rio Tinto sedeti skrštenih ruku i prihvatiti činjenicu da su potrošili nekoliko stotina miliona i izgubili nekoliko milijardi", kaže on.

Savić ističe da mu nije žao što Rio Tinto gubi, jer smatra da sa renomeom koji imaju i ne treba da dođu u Srbiju.

"Ipak, napravljen je problem, a Srbija uglavnom gubi međunarodne arbitraže i plaća štetu. Nažalost, ja se bojim da ćemo i ovog puta doći u nepovoljnu situaciju", rekao je on i dodao da će troškove arbitraže na kraju snositi građani Srbije, a ne oni koji žele da dođu na vlast ili koji su sada vlast.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Ekonomisti: "RIO TINTO NE, ALI LITIJUM DA": Na koji način?

Izvor: Blic, 22.Jan.2022, 09:21

Nakon što je Vlada ukinula sve dozvole kompaniji Rio Tinto u Srbiji, profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić ističe da je protiv kompanije Rio Tinto u naoj zemlji.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.