Savet ratarima: Kukuruz kokičar dobar izbor za veći prihod

Izvor: B92, 06.Okt.2019, 13:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet ratarima: Kukuruz kokičar dobar izbor za veći prihod

Ko još ne voli da prati sportski prenos, pogleda film uz kokice, pa je savet ratarima da gaje kukuruz za kokanje jer će ostvariti cenu od 60 dinara za kilogram.

Kukuruz kokičar ređe se gaji kao osnovna sorta u ratarenju na velikim površinama, a često se gaji za svoje domaćinstvo i prijatelje.

Kako piše portal Agroinfo, seju se dve vrste kukuruza za kokanje: okruglog zrna i oblika zrna pirinča.

Sorta okruglog zrna daje zrna odličnog kvaliteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (sjajna opna). Zrna oblika pirinča su duguljasta sa oštrim vrhom. Karakteristika ovoga kukuruza je manja težina 1.000 zrna, uobičajena težina je 90 do 130 grama. Samu biljku karakteriše dobar rast, daju klipove sa 16 do 18 redova u klipu. Boja zrna može biti narandžasta, bela, crvena…

Setva se može obaviti u rano proleće jer biljka kukuruza za kokanje obezbeđuje rani rast. Tokom sezone se brzo odvija rast i zrenje i berba se obavlja pre berbe klasičnih sorti kukuruza. Prinos po hektaru se kreće od pet do sedam tona. Veoma je važno naglasiti da vlažnost zrna ne mora biti niža od 18 procenata jer se upravo zbog te više vlage i događa “eksplozija” zrna kukuruza kokičara. Berba se uglavnom obavlja ručno na manjim površinama, dok se bere kombajnima sa velikih površina (tu međutim postoji opasnost od toga da se zrna osipaju).

Računica gajenja kukuruza za kokanje glasi: ako je prinos 5.500 kilograma, puta 60 dinara to ukupno iznosi 330.000 dinara, dok je kod klasične sorte kukuruza to oko 10.000 kilograma puta 14 dinara – jednako 140.000 dinara

Eto prilika da ratari razmisle šta će sejati u aprilu 2020. godine, piše portal.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.