Izvor: B92, 15.Sep.2009, 20:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet: Propusti oko Zastave elektro

Beograd -- Savet za borbu protiv korupcije pronašao je ozbiljne propuste Agencije za privatizaciju, u kontroli izvršenja kupoprodajnog ugovora preduzeća "Zastava elektro".

Najviše propusta bilo je u delu koji se odnosi na investiranje. Prema njihovom izveštaju Ranko Dejanović, kupac Zastave elektro, nije dostavio čak ni bankarsku garanciju u predviđenom roku. Radnici "Zastave elektro" imali su razloga za proteste, tvrdi Savet za borbu protiv korupcije.

Prema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << njihovom izveštaju, a to isto su tvrdili i zaposleni, Ranko Dejanović, kupac fabrike nije poštovao odredbe ugovora, a i dobijene kredite trošio je nenamenski.

Većinski vlasnik je pod pritiskom protesta radnika odlučio da svoje akcije pokloni državi.

"Sama ideja poklanjanja akcija državi nema nikakvog smisla ako se ne vidi da li to preduzeće sada ima bilo šta osim dugova. Kada agencija za privatizaciju ne kontroliše investicije i socijalni program onda je moguće da se svi ovi problemi dešavaju. Nema pravila, ona se prilagođavaju konkretnim ljudima, odnosno onima koji imaju zaštitu političkih stranaka”, kaže Verica Barać, predsednica Saveta za borbu protiv korupcije.

U dokumentaciji na koju se poziva Verica Barać, a u koju je B92 imao uvida, navodi se i da je "Zastavi elektro" ministarstvo ekonomije odobrilo kredit od 18.500.000 dinara za isplatu zarada zaposlenima, ali da taj novac radnici nikada nisu dobili.

Takođe,u izveštaju se tvrdi i da je novac dobijen i od Agencije za strana ulaganja, ali su oni te navode demantovali. Izveštaj saveta demantuje i Agencija za privatizaciju.

"Izveštaj saveta za borbu protiv korupcije je vezano za firmu zastava elektro pun netačnih podataka o kontrolnoj funkciji agencije. Što se tiče bankarske garancije agencija je dužna da dostavi naknadni rok. I što se tiče samo investicione obaveze agencija uvek koristi izveštaje revizora. Revizor je potvrdio da se radi o investiciji u onovnu proizvodnju. Čim smo dobili navode radnika mi smo sve prijavili MUP-u i policiji”, kaže Dušan Belanović iz Agencije za privatizaciju.

Zaključak Saveta za borbu protiv korupcije je da se i pored ovog izveštaja ceo proces privatizacije mora preispitati.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.