Saudijska Arabija ne isključuje zamrzavanje proizvodnje nafte

Izvor: Vostok.rs, 02.Jun.2016, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saudijska Arabija ne isključuje zamrzavanje proizvodnje nafte

Saudijska Arabija spremna je da podrži ograničenja na nivo proizvodnje nafte, ako on bude iznosio 32,5 miliona barela dnevno, piše „Volstrit džurnal“, pozivajući se na izvor blizak pregovorima.

Danas se u Beču odrava sednica OPEK-a, a glavno pitanje biće „zamrzavanje“ proizvodnje nafte.

Ograničavanje nivoa proizvodnje podržavaju, između ostalog, Nigerija, Katar i Alžir. Alžir je, kako je primetio jedan njegov predstavnik, uveren da će ako ne bude bilo saglasnosti između učesnika pregovora u Beču cena crnog zlata pasti, piše „Volstrit džurnal“.

Ujedinjeni Arapski Emirati, zauzvrat, biće protiv „zamrzavanja“ ako na to ne pristane Iran. U Teheranu su više puta govorili da u celini podržavaju plan OPEK-a, ali nameravaju da povećaju svoju proizvodnju na četiri miliona barela dnevno.

Predstavnici Ministarstva energetike Rusije neće učestvovati na sastanku u Beču.

Prethodni put „zamrzavanje“ nafte razmatrano je 17. aprila u Dohi, glavnom gradu Katara. Tada su pregovori završeni neuspehom, strane nisu bile u stanju da postignu dogovor. Jedan broj zemalja, pre svega Saudijska Arabija, insistirao je da u dogovoru učestvuje Iran, koji čak nije ni poslao svog predstavnika na taj sastanak.

OPEK je međunarodna međuvladina organizacija osnovana radi kontrole kvote proizvodnje nafte. U nju ulazi 13 zemalja u čijem vlasništvu se nalazi oko dve trećine svetskih rezervi nafte.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.