Izvor: B92, 22.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sastanak bez dogovora o Jatu

Beograd -- Sastanak predstavnika sindikata aviomehaničara sa ministrom Velimirom Ilićem završen je bez konkretnih rezultata.

Predstavnik sindikata Nebojša Trajković je rekao da će razgovori biti nastavljeni sutra i da je dogovoreno da i sindikat i vlada iznesu nove predloge kako rešiti krizu u Jat ervejzu. Poslovodstvo Jat ervejza pokušalo je da uruči suspenzije aviomehaničarima, koji već šesti dan štrajkuju. Niko od 607 Jatovih aviomehaničara nije prihvatio suspenziju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i štrajk nastavljaju u hangarima.

Šta se događalo tokom dana na aerodromu, prenosi Nenad Trajković iz sindikata aviomehaničara: "Tehnički direktor je pokušao da uruči suspenzije avio-mehaničarima i niko nije hteo da ih prihvati. Mislim da to pravno ne menja ništa, mi smo svi pod suspenzijom".

"I dalje smo na radnim mestima, čuvamo svoju imovinu, struku i radna mesta. Čuo sam da unutra piše da je to zbog narušavanja procesa rada, uništavanja imovine itd. Odgovorno tvrdim da je ovo štrajk porodičnih ljudi koji znaju da čuvaju svoju imovinu i nema razloga da nešto uništavamo. Naš predsednik, gospodin Bogdanović, pozvan je u Vladu Srbije od ministra Velje Ilića, tako da je otišao. Dobro je da se u ovoj zemlji neko setio da počne pregovore, jer jedan dan štrajka košta 400.000 evra", kazao je Trajković.

Vlada Srbije pozvala je sve štrajkače da se u utorak jave na posao, a oni koji se ne pojave dobiće otkaze. Takvu odluku Vlada je donela nakon što je inspekcija rada utvrdila da štrajk nije u skladu s Uredbom o minimumu procesa rada u javnim preduzećima.

Aviomehaničari i dalje odbijaju da izdaju dozvole o ispravnosti aviona za letenje, dok im se plate ne povećaju i dok ne dođe do, kako kažu, stvarnih promena u menadžmentu kompanije. Oni tvrde da je nakon uvođenja privremenih mera u "Jat" došlo samo do zamene mesta među rukovodiocima. To smatraju i avioinženjeri, koji su u takođe, u utorak, stupili u štrajk. Oni, međutim, kažu i da znaju da je štrajk nelegalan.

Istovremeno, menadžment "Jata" uspeo je da uspostavi saobraćaj koristeći iznajmljene avione drugih kompanija, ali u drastično smanjenom obimu. To znači da poleću samo avioni na najfrekfentnijim linijama kao što su letovi za London, Cirih i Frankfurt. Ostali letovi su ili otkazan ili se putnici preusmeravaju na letove drugih kompanija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.