Šarec: Parlament treba ispitati financiranje Janšine stranke iz Mađarske

Izvor: SEEbiz.eu, 14.Feb.2020, 12:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarec: Parlament treba ispitati financiranje Janšine stranke iz Mađarske

LJUBLJANA - Slovenski premijer u ostavci Marjan Šarec naveo je u objavi na društvenoj mreži Facebook da bi parlament trebao ispitati načine financiranja Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše, posebno sredstva koja dobiva iz Mađarske.

Stranke koje sada s Janšom pregovaraju o formiranju nove desne vlade trebale bi se pitati "kome će ta vlada biti podložna kad se mediji njegove stranke financiraju iz Mađarske", naveo je Šarec na svom Facebook računu, dodavši >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << da bi predsjednik parlamentarnog povjerenstva za nadzor tajnih službi (KNOVS) Matej Tonin o tome trebao pokrenuti istragu.

"No, umjesto toga, Tonin radije s Janšom pregovara o ulasku u Janšinu novu koalicijsku vladu", naveo je Šarec.

Kako premijer u odlasku navodi u svom postu, parlament bi se morao "aktivno baviti problematikom financiranja političkih stranaka i njihovih medija iz inozemstva", posebno investicijama koje su poslovni ljudi iz Mađarske, bliski premijeru Viktoru Orbanu, zadnjih godina uložili u privatnu televiziju koju je pokrenula Janšina stranka te njene druge informativne platforme.

"Onaj tko te financira ne čini to zato jer si lijep, nego zato jer nešto želi u zauzvrat. Treba se upitati želimo li Orbanovu Sloveniju ili Sloveniju koja je suverena i naša", navodi Šarec.

Dodaje kako se time postavlja "jasna dilema" pred čelnike stranaka političkog centra koje pregovaraju s Janšom. Oni bi se, umjesto da brane fotelje i političke pozicije ulaskom u Janšinu koaliciju, trebali odlučiti za prijevremene izbore na kojima bi o budućoj političkoj konfiguraciji i novoj vladi odlučili birači, tvrdi Šarec.

Šarec je krajem siječnja dao ostavku na svoj položaj i predložio sazivanje novih izbora, a njegova vlada do izbora nove obavlja tekuće poslove.

No, Janšina stranka pokrenula je pregovore sa Strankom modernog centra (SMC), demokršćanskom Novom Slovenijom (NSI) i Demokratskom strankom umirovljenika (DESUS) o formiranju nove prijelazne vlade.

Takva bi vlada imala najmanje 48 zastupničkih glasova u 90-članskom parlamentu, no pregovori su naporni i još traju. No, ni novi prijevremeni izbori koji bi se održali u travnju ili svibnju nisu isključeni ako u sadašnjem sazivu parlamenta uskoro ne dođe do nekog dogovora o političkom preslagivanju i imenovanju mandatara za sastav nove vlade.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.