Sarajevski ćevap postaje brend

Izvor: B92, 27.Apr.2023, 18:38

Sarajevski ćevap postaje brend

Gradske vlsti u Sarajevu pokrenule su aktivnosti na zaštiti sarajevskog ćevapa kao autohtonog domaćeg proizvoda.

Gradsko veće je na sednici 25. aprila upoznato o aktivnostima koje je Grad Sarajevo preduzeo na zaštiti sarajevskog ćevapa.

Kako je rečeno u raspravi, postoje svi preduslovi da bi se pokrenuo proces koji vodi registraciji za dobijanje zaštite geografskog porekla na nivou BiH i Evropske unije, prenosi Indikator.

Cilj je zaštita i promocija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najpoznatijeg sarajevskog brenda i u tu svrhu je već osnovano udruženje sarajevskih ćevabdžija koje jedino može biti formalni podnosilac zahteva.

Postupak registracije oznaka porekla, oznaka geografskog porekla, i oznaka garantovano tradicionalnog specijaliteta, pokreće se zahtevom koji se podnosi Agenciji za sigurnost hrane BiH, te će zaštita, kako se navodi, doprineti većoj tržišnoj vrednosti proizvoda koja odgovara njegovim posebnim svojstvima i stečenom ugledu.

Svetski atlas hrane sarajevske ćevape redovno uvrštava u 100 najboljih jela sveta.

Nedavno su i gradske vlasti Banjaluke pokrenule inicijativu za zaštitu banjalučkog ćevapa, prenosi Investitor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.