Sarajevo: Korisnici kredita u francima odjeveni kao Djed Mraz dijelili sudske presude

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Jan.2016, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sarajevo: Korisnici kredita u francima odjeveni kao Djed Mraz dijelili sudske presude

SARAJEVO - Skupina korisnika kredita u švicarskim francima iz Bosne i Hercegovine u ponedjeljak je pred sjedištem uprave Hypo banke u Sarajevu odjevena u odore Djeda Mraza organizirala prosvjed, pokušavši predstavnicima uprave banke kao novogodišnje darove uručiti sudske presude kojima su krediti s valutnom klauzulom proglašeni nezakonitima.

Pred središnjicom Hypo banke se na poziv udruge "Švicarac" koja zastupa interese korisnika spornih kredita okupilo tridesetak osoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << a njih desetak bili su odjeveni poput Djeda Mraza.

Ulazak u zgradu banke zapriječili su im zaštitari, no prosvjednici se nisu dali smesti pa su preslike presuda polijepili po okolnim stupovima.

Predsjednik udruge "Švicarac" Kemal Duraković kazao je novinarima kako su donijeli primjerke 450 prvostupanjskih presuda koje, po njegovim riječima, zorno svjedoče o "lopovluku" banke.

"Mi smo ovdje samo radi istine", kazao je Duraković, dodajući kako se banka okoristila valutnom klauzulom i opljačkala golem novac od svojih klijenata na temelju naraslih kamata.

Nitko od predstavnika Hypo banke nije želio komunicirati s prosvjednicima, a naknadno su medijima poslali priopćenje u kojemu su naveli kako su u BiH dosad donesene samo dvije pravomoćne presude u slučaju tužbi zbog kredita u švicarskim francima, obje u korist banke, što znači da su sudovi time priznali zakonitost valutne klauzule.

"Performanse gospodina Durakovića, predsjednika udruge "Švicarac", ne komentiramo, kao ni metode i rječnik koji koristi za izražavanje svojih stavova", stoji u priopćenju Hypo banke.

Austrijska je vlada 2015. prodala Hypo banku, dotad poznatu po rizičnim plasmanima na Balkanu, američkom investicijskom fondu Advent International i Europskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) ,a u priopćenju se dodaje kako novi vlasnici svojom strategijom poslovanja u BiH u 2016. godini nude niz olakšica klijentima s kreditima u valutnoj klauzuli, kojih u toj zemlji ima točno 5326.

"Olakšice podrazumijevaju smanjenje kamatnih stopa, otpis dijela dugovanja te konverziju kredita. Samo u 2015. 591 klijent u BiH je zatvorio kredit ili ga je konvertirao u drugu valutu temeljem sporazuma s bankom", naveli su iz Hypo banke.

Parlament BiH je potkraj 2015. usvojio zakon kojim je ukinuo mogućnost plasiranja kredita uz valutnu klauzulu s iznimkom eura, no on se odnosi samo na buduće ugovore i ne predviđa nikakve pogodnosti za osobe koje su takve kredite uzele ranije.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.