Saradnja Vojvodine i provincije Đilin

Izvor: Politika, 30.Maj.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Vojvodine i provincije Đilin

Pri­vred­ni­ci iz Ki­nena Po­ljo­pri­vred­nom saj­mu u No­vom Sa­du 2011. go­di­ne, a Ki­ne­zi uz­vra­ti­li po­zi­vom za uče­šće na Evrop­sko-azij­skom eko­nom­skom sa­mi­tu go­di­ne u Čang­ču­nu

No­vi Sad– Fond za pro­mo­ci­ju in­ve­sti­ci­ja Voj­vo­di­ne (VIP) sa­op­štio je da je de­le­ga­ci­ja po­kra­ji­ne, na svet­skoj sa­jam­skoj ma­ni­fe­sta­ci­ji „Šan­gaj eks­po 2010”, raz­go­va­ra­la s >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pred­stav­ni­ci­ma ki­ne­ske pro­vin­ci­je Đi­lin o mo­guć­no­sti­ma eko­nom­ske sa­rad­nje. Voj­vo­đa­ni su po­zva­li pri­vred­ni­ke Đi­li­na da se pred­sta­ve na Me­đu­na­rod­nom po­ljo­pri­vred­nom saj­mu u No­vom Sa­du 2011. go­di­ne, a Ki­ne­zi su uz­vra­ti­li po­zi­vom za uče­šće na Evrop­sko-azij­skom eko­nom­skom sa­mi­tu sep­tem­bra ove go­di­ne u glav­nom gra­du pro­vin­ci­ja Čang­ču­nu.

Na ma­ni­fe­sta­ci­ji u Šan­ga­ju, po­red ve­ćeg bro­ja pro­mo­tiv­nih ak­tiv­no­sti, de­le­ga­ci­ja Voj­vo­di­ne pred­sta­vi­la je in­ve­sti­ci­o­ne po­ten­ci­ja­le po­kra­ji­ne i pred 45 pred­stav­ni­ka ki­ne­skih kom­pa­ni­ja i or­ga­ni­za­ci­ja. Bi­lo je re­či i o sa­rad­nji Uni­ver­zi­te­ta u No­vom Sa­du, In­sti­tu­ta za ra­tar­stvo i po­vr­tar­stvo i Sred­nje po­ljo­pri­vred­ne ško­le s Po­ljo­pri­vred­nom aka­de­mi­jom Đi­li­na, na­vo­di u sa­op­šte­nju VIP-a.

Voj­vo­di­na jepr­va stra­na po­kra­ji­na s ko­jom je se­ve­ro­i­stoč­na ki­ne­ska pro­vin­ci­ja Đi­lin u ok­to­bru 1986. go­di­ne pot­pi­sa­la Spo­ra­zum o sa­rad­nji i bra­ti­mlje­nju, a glav­ni grad Čang­čun je po­bra­tim s No­vim Sa­dom.

Đi­lin je jed­na od od tri pro­vin­ci­je u Man­džu­ri­ji, pro­sti­re se na 187.000 kva­drat­nih ki­lo­me­ta­ra i ima 27 mi­li­o­na sta­nov­ni­ka. Za vre­me ja­pan­ske oku­pa­ci­je (1930–1945) Čang­čun je bio pre­sto­ni­ca ma­ri­o­net­ske dr­ža­ve Man­džu­ko, na či­ji su tron is­toč­ni su­se­di po­sta­vi­li po­sled­njeg ki­ne­skog ca­ra Hsu­an Tun­ga (Pui) iz man­džu­rij­ske di­na­sti­je Čing, ko­ja je Ki­nom vla­da­la od 1644. do 1911. go­di­ne.

Ubr­za­ni eko­nom­ski raz­voj pro­vin­ci­je, či­je su glav­ne pri­vred­ne gra­ne da­nas auto­mo­bil­ska i pe­tro­he­mij­ska in­du­stri­ja i po­ljo­pri­vre­da, po­čeo je u pe­ri­o­du ki­ne­skih re­for­mi i otva­ra­nja pre­ma sve­tu. Pro­vin­ci­ja po­sled­njih go­di­na ostva­ru­je ostva­ru­je spolj­no­tr­go­vin­sku raz­me­nu od pre­ko osam mi­li­jar­di do­la­ra go­di­šnje.

U ino­stran­stvu ku­pu­ju de­lo­ve za auto­mo­bil­sku in­du­stri­ju, če­lič­ne li­mo­ve i ru­du, a pro­da­ju auto­mo­bi­le, haj­tek pro­iz­vo­de, ku­ku­ruz, tek­stil... Od 500 naj­ve­ćih svet­skih kom­pa­ni­ja u Đi­li­nu je pri­sut­no pre­ko pe­de­set.

M. Mi­ju­ško­vić

[objavljeno: 31/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.