Saradnja Rusije i Saudijske Arabije ima ogroman potencijal

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2016, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Saradnja Rusije i Saudijske Arabije ima ogroman potencijal

Saradnja Rusije i Saudijske Arabije ima ogroman potencijal, izjavio je ministar energetike Rusije Aleksandar Novak tokom sastanka u Rijadu sa ministrom energetike ove kraljevine Halidom el Falihom.

„Saradnja Rusije i Saudijske Arabije ima ogroman potencijal, ali ona dosad nije dovoljno realizovana. Najvažnije je da se krećemo u tom pravcu“, rekao je Novak. On je istakao da je tokom njegovog prvog odlaska u Rijad saudijska strana pokazala „gostoprimstvo i srdačnost“.

Novak je dodao da se tokom posete saudijskoj državnoj naftnoj kompaniji „Saudi Aramko“ ruska delegacija uverila u kulturu proizvodnje i visok profesionalizam menadžmenta i da je bilo reči o izgledima za tehnološku saradnju.

Ministar energetike Saudijske Arabije Halid el Falih očekuje da će zemlje proizvođači nafte moći da postignu zajedničku odluku na sastanku OPEK-a krajem novembra.

„Danas naš sastanak predstavlja važnu tačku u koordinaciji procesa za postizanje sporazuma između zemalja OPEK-a i drugih zemalja proizvođača nafte krajem novembra“, rekao je Falih tokom sastanka sa Novakom.

„Današnji susret najbolje je pokazao nameru Saudijske Arabije da stabilizuje naftno tržište“, zaključio je saudijski ministar. On smatra da će Saudijska Arabija i Rusija izraziti stav koji će biti ohrabrujući signal za tržište nafte. OPEK je na neformalnom sastanku u Alžiru 28. septembra usaglasio ograničenje proizvodnje u rasponu od 32,5-33 miliona barela nafte dnevno, međutim nema dogovora o konkretnim granicama za svaku od zemalja organizacije. Konačna odluka trebalo bi da se donese na zvaničnom sastanku OPEK-a 30. novembra u Beču. Organizacija očekuje da se merama za stabilizaciju tržišta pridruži i niz drugih zemalja koje proizvode naftu, a pre svega Rusija.

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Rusija i Saudijska Arabija potpisale memorandum o saradnji u oblasti nafte i gasa

Izvor: Vostok.rs, 23.Okt.2016

Rusija i Saudijska Arabija potpisale su zajednički memorandum o saradnji u oblasti nafte i gasa, izjavio je ministar energetike, industrije i mineralnih resursa Saudijske Arabije Haled bin Abdel Aziz el Falih.. . Moskva i Rijad postigli su zajednički stav o mogućem sporazumu OPEK-a i zemalja koje...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.