Šansa da fića dobije saputnike do SAD

Izvor: B92, 21.Jul.2015, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šansa da "fića" dobije saputnike do SAD

Američki Senat i Kongres stavili su Srbiju na listu zemalja kojima je dozvoljen preferencijalni režim izvoza.

To znači da će domaći privrednici od kraja jula moći da izvoze svoje proizvode bez carine u Sjedinjene Američke Države.

Hranu u Ameriku izvoze srpski prehrambeni giganti čija je proizvodnja ipak premala da zadovolji potrebe američkih trgovinskih lanaca pa se naša roba mahom nalazi u malim delikatesnim i radnjama za srpsku dijasporu. Proizvod koji Amerikanci >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tradicionalno žele je srpsko oružje.

“Radimo za naše tradicionalne partnere. Radi se o proizvodima lovačko-sportskog programa. I to su oružja poluautomatska. Znače da je na američkom tržištu dozvoljeno nošenje oružja, i posedovanje oružja poluautomata. Uspostavili smo veoma dobru saradnju. Tu se radi o sistemima “kalašnjikov”, “poluautomatima”...U proseku u poslednje 2-3 godine na američko tržište izvozimo negde oko 30 hiljada ili više”, kaže Milojko Brzaković, direktor Zastava oružja

Iz Amerike smo godinama više uvozili nego što je to tržište dobijalo robe iz Srbije.

Prvi zapaženiji rast izvoza prema SAD je počeo 2005. godine kada je Srbija stavljena na listu zemalja kojima je dozvoljen preferencijalni režim izvoza odnosno izvoz bez ili sa minimalnom carinom. 2013. godine dešava se skoro neverovatna stvar - suficit u razemni sa Amerikom.

Naime vrednost izvoza iz Srbije u SAD u 2013. godini je skočila na 492,8 miliona dolara, dok je u 2014. godini opet pla na 312,5 miliona dolara.

Do preokreta je došlo zahvaljujući FIATU iz Kragujevca koji je te 2013. počeo izvoz na američko tržište I postaso ključan izvoznik iz Srbije sa 74% odsto ukupnog izvoza u SAD. Po zaradi daleko iza automobila, slede izvezeni gotovi proizvodi, pogonske mašine i uređaji, obojeni metali i prehrambeni proizvodi.

Preferencijalni izvoz u Ameriku bi trebalo da omogući nižu cenu srpskih proizvoda na američkom tržištu.

“Amerika jeste udaljeno tržište, ali ipak iznenađuje činjenica da nam je Amerika prošle godine bila na 15. mestu kao tržište na koje najviše izvozimo. Svakako da je tu uloga FIATA presudna ali dosta domaćih kompanija u različitim sektorima, od prehrambene do oružja, proizvode u srbiji i naravno izvoze u Ameriku. Tako da nije zanemariti ovaj podatak da će firme iz srbije, većina proizvoda, biti na listi za koje se ne plaća carina”, kaže Nikola Janković iz Privredne komore Srbije.

Status povlašćene nacije u trgovini nismo imali od jula 2013. godine do danas. Dobra vest za izvoznike je da je odluka američkog Kongresa retroaktivna pa će u roku od 90 dana dobiti povrćaj novca plaćenog u tom periodu na ime carine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.