Sanacija dovršena, Jadranska banka uskoro na prodaju

Izvor: SEEbiz.eu, 10.Jan.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija dovršena, Jadranska banka uskoro na prodaju

ŠIBENIK - Sanacija Jadranske banke dovršena je 30. prosinca prošle godine, a sanirana banka spremna je za prodaju, doznaje se na stranicama te banke. Sanacijska uprava prodaju banke mora oglasiti najkasnije 30 dana od upisa sanacijskih promjena u sudskom registru, a banka će biti prodana u skladu sa shemom sanacije malih banaka čija je ukupna imovina manja od 1,5 milijarde eura koju je u listopadu lanjske godine odobrila Europska komisija.

Državna agencija za osiguranje štednih >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << uloga i sanaciju banaka pokrenula je u listopadu 2015. godine sanaciju Jadranske banke. Gubici banke bit će pokriveni iz sanacijskog fonda, te će ona biti oglašena za prodaju. Ako i ne bude zainteresiranih kupaca, banka će biti zdrava i solventna te ne bi trebala imati problema s poslovanjem.

Nad Jadranskom bankom otvoren je sanacijski postupak jer je Hrvatska narodna banka utvrdila da šibenska banka propada. Neovisna procjena imovine i obveza banke, koju je odradila konzultantska tvrtka Deloitte, spominjana i u vezi s TEF-om, procijenila je da je Jadranska banka u gubitku 846 milijuna kuna.

HNB je, umjesto stečaja, predložio sanaciju banke jer su od ukupnog depozita od 2,1 milijardu kuna, čak 1,9 milijardi bili depoziti građana. Da je nad bankom proglašen stečaj, Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka morala bi isplatiti oko 1,5 milijardu kuna štedišama, stoga je za državu jeftinije bilo sanirati banku nego nad njom provesti stečaj.

Kako piše u Odluci o provođenju sanacije Jadranske banke, bit će izdane nove dionice te banke, a svi depoziti i obveze koje ne podliježu osiguranju, prema Zakonu o osiguranju depozita, pretvorit će se u novi temeljni kapital.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.