Samohranim majkama ne sme izvršenje, osim ako... VIDEO

Izvor: B92, 20.Sep.2018, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samohranim majkama ne sme izvršenje, osim ako... VIDEO

Zakon je jasno propisao kojim kategorijama ljudi i sa kakvim primanjima se ne mogu stavljati obustave i vršiti prinudna naplata i samohrane majke su među njima.

To su u Jutru Prve TV objasnile Svetlana Manić iz Komore javnih izvršitelja i advokat Tijana Kostić povodom medijski propraćenog slučaja samohrane majke kojoj je izvršitelj blokirao alimentaciju da bi naplatio dug i svoju nagradu i to dve godine nakon što je ona dug platila.

Svetlana Manić iz Kmore javnih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izvršitelja je kazala da o tom slučaju ima informacije samo iz medija i da zbog toga ne može da jasno kaže da li izvršitelj snosi krivicu.

Ako je sve tako kako piše u medijima onda je bilo nesavesnosti izvršitelja ali nemamo reč izvršitelja, ne znamao da li je sve bilo tako, kazala je ona.

Prema njenim rečima, zakon jasno propisuje koja primanja mogu biti predmet izvršenja i nalaže banci da vodi računa o tome.

"Ne moežemo govoriti da je urađeno pod pritiskom ili je gramzivost izvršitelja, jednostavno kada se donese rešenje o izvršenju, sva plaćanja treba da se rade po rešenju preko namenskog računa izvršitelja. Kada je dobio rešenje i kada je utužen otišao i platio, to stvara problem, dok obavesti izvršetilja, može da prođe i više meseci", kazala je manic.

Na pitanje da li može da prođe i dve godine, kao u ovom konkretnom slučaju, Manić je odgovorila: "Ne, dve godine ne".

Ona međutim upozorava da time što je plaćen glavni dug i kamata sa ovim posptupkom prinudnog izvršenja to niej dovoljno jer su dužni da plate i troškove koji su nastali.

Manić kaže da do juče, u Komoru javnih izvršitelja nije stigla pritužba oštećene žene.

I istakla da izvršitelj daje nalog ali ne sprovodi, banka sprovodi naplatu i mora da bude osposobljena d au skladu sa zakonom skida sredstva sa računa oštećenog.

Na pitanje kako je moguće da je samohranoj majci skinut novac iako ona spada u kategoriju kojoj s en emože izvršiti prinudna naplata, Manić je kazala da jedna osoba može imati i uplate po drugim osnovama i da ne može da kaže šta se u ovom konkretnom slučaju zaista i dogodilo, ali je istakla i odgovornost banke.

Kakva su prava oštećene osobe pogledajte u video snimku:

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.