Samo Lucenko hoće Putnik

Izvor: Politika, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Samo Lucenko hoće "Putnik"

Ponuđena cena za akciju povećana na 5.500 dinara, što je oko 43 miliona evra za većinski paket

Za kupovinu turističke agencije "Putnik" juče je u Komisiju za hartije od vrednosti stigla samo jedna ponuda, ona koju je dao ruski biznismen Dimitrij Lucenko. U inoviranoj ponudi on je jednu akciju najstarije srpske turističke agencije spreman da plati 5.500 dinara. To znači da je 85 odsto kapitala koji može biti predmet prodaje voljan da plati oko 43 miliona evra. Prvobitna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << njegova ponuda bila je 3.800 dinara za jednu akciju.

Kiparska firma "Ačiona", koja je prva uputila ponudu za preuzimanje ovog preduzeća na berzi i nudila 100 dinara manje za jednu akciju, juče Komisiji za hartije od vrednosti nije dostavila novu ponudu. "Ačiona" bi, inače, danas po slovu zakona javno trebalo da saopšti da je odustala od ponude za preuzimanje, a trebalo bi da budu poznati i stvarni razlozi odustajanja ovog ponuđača. Ova kompanija nastupala je kao investicioni fond koji je dostavio mnogo više informacija i zato je, možda, važila za ozbiljnijeg igrača od Lucenka koji nastupa za svoj račun, a u ponudi za preuzimanje nije naveo da ima ikakvu imovinu, niti čime se bavi, a ni izvore sredstava za kupovinu akcija.

Akcionari "Putnika", a to su država koja ima 70 odsto kapitala i manjinski akcionari sa 15 odsto vrednosnih papira ovog preduzeća, imaju rok do 23. aprila da odluče da li će svoje akcije prodati Lucenku. Ukoliko se do ponedeljka do 12 časova na posebni račun kupca u Centralnom registru deponuje minimum 70 odsto akcija, prodaja "Putnika" je gotova stvar. Lucenkova ponuda je uslovljena kupovinom 70 odsto svih emitovanih akcija, što znači da je ključni igrač u ovoj transakciji država Srbija. Inače, ukupno je emitovano 741.502 akcija.

Bora Kovačević, iz "Dunav Stokbrokera", koji zastupa Lucenka, kazao je da se nada pozitivnom ishodu ove transakcije, uprkos tome što je kratak rok za deponovanje akcija, posebno za male akcionare.

Predstavnici malih akcionara, međutim, juče nisu bili preterano zadovoljni ponuđenom cenom za akcije jer, kao što je poznato, nadali su se ponudi od oko 100 evra po jednom "papiru". Predsednik Upravnog odbora udruženja akcionara "Putnika" Branko Radunović izjavio je da su "iznenađeni i šokirani" odustajanjem "Ačione".

– Smatrali smo da je "Metropol", koji je "Ačionu"osnovao, imao snage da revitalizuje "Putnik" – rekao je Radunović, napomenuvši da akcionari nemaju detaljnije podatke o Lucenku, iako su od predstavnika vlade tražili da se raspitaju o namerama tog biznismena sa "Putnikom".

Dimitrij Lucenko, inače, ima 37 godina i član je borda direktora "Miraks grupe" u Rusiji, koja se, između ostalog, bavi i građevinarstvom, a izgradili su i veći deo objekata ruskog giganta "Gazproma", što ukazuje da su dobro povezani s uticajnim krugovima u Rusiji. Ovaj biznismen iz Sankt Peterburga u prvobitnoj ponudi naveo je i da namerava da u obnovu turističkih kapaciteta "Putnika" uloži 20 miliona evra, da isplati sve dugove tog preduzeća koji su na kraju prošle godine iznosili 731,5 miliona dinara, da zaposlenima u "Putniku" isplati sve zaostale zarade u vrednosti 192,5 miliona dinara, ali i da, kao znak dobre volje, svakom radniku isplati jednokratnu bruto naknadu od 500 evra. Obećan je i socijalni program kojim će biti predviđene otpremnine za dobrovoljni odlazak iz firme veće od zakonom propisanih.

Sve ovo, međutim, postaje obavezujuće samo ukoliko bude i deo kupoprodajnog ugovora i tek u tom slučaju ova transakcija vredeće oko 75 miliona evra.

"Putnik" ima hotele u Beogradu, , Vrnjačkoj Banji, na Kopaoniku a najvrednija imovina je ostrvo Sveti Marko u Crnoj Gori.

Cena akcija "Putnika" juče je na Beogradskoj berzi skočila na 5.000 dinara, što znači da je njegova trenutna tržišna vrednost oko 45 miliona evra.

Jovana Rabrenović

[objavljeno: 19.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.