Salford prodaje kompanije u Srbiji

Izvor: B92, 15.Dec.2010, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Salford prodaje kompanije u Srbiji

Beograd -- "Salford" prodaje imovinu u Srbiji uključujući i "Imlek", "Knjaz Miloš" i "Bambi", ali, kako tvrde, ne odlaze iz zemlje.

Investicioni fond "Salford" prodaće sve svoje kompanije u Srbiji, izjavio je generalni direktor fonda Judžin Džafa.

On je naveo da će kompanije biti prodate u bliskoj budućnosti, ali da "Salford" neće izlaziti sa tržišta, već će novac dobijen od prodaje reinvestirati na srpskom tržištu.

Predstavnici "Salforda", koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sebe nazivaju najvećim investitorima u Srbiji, kritikovali su Vladu Srbije zbog lošeg odnosa prema njima i optužbi da su najodgovorniji za nestašicu mleka.

Prodaja "Telekoma" i "Maksija" sledeće godine po svemu sudeći neće biti jedine velike poslovne transakcije u 2011.

Njima bi mogla da se priključi i prodaja "Imleka", "Bambija" i "Knjaz Miloša" pošto je, prema rečima generalnog direktora "Salforda" Judžina Džafija, taj investicioni fond odlučio da proda svu imovinu koju poseduje u Srbiji.

"U naredne dve godine ćemo izaći sa tržišta. Počev od danas pa u naredne dve godine, u jednom trenutku ćemo se povući. Sve ćemo prodati i otvorićemo novo poglavlje našeg poslovanja", najavljuje on.

"Kompanije u kojima imamo udeo prodavaćemo po tržišnoj ceni globalnim kompanijama. Smatramo da će prodaja biti laka jer kompanije koje 'Salford' poseduje nemaju problema sa monopolima i posluju čisto", kaže Džafi.

To međutim ne znači i da "Salford" zauvek odlazi iz Srbije.

"Mi smo bili jedan od najvećih investitora u Srbiji, što ćemo biti i u buduće. Ne mogu da vam kažem gde ćemo investirati dalje, ali najverovatnije u slične oblasti poslovanja u kojima smo i do sada bili uključeni", najavljuje Judžin Džafi.

Opširnije o ovoj temi na našoj stranici Biz

"Salford" tvrdi da nije monopolista

Vest o prodaji svoje imovine u Srbiji, "Salford" je saopštio na skupu na koji su doveli eksperte iz zemalja Evropske unije koji su objašnjavali zašto taj investicioni fond nije monopolista, kako tvrdi Komisija za zaštitu konkurencije.

Odbacili su i tvrdnje da su najodgovorniji za nestašicu mleka, navodeći da je sama država kriva za to zbog loše poljoprivredne politike.

Ukoliko se, kako kažu, nastavi davanje niskih subvencija proizvođačima, nestašice se mogu očekivati i sledeće godine, tvrdi generalni direktor "Imleka" Slobodan Petrović.

"Ukoliko država se vrati u idućoj godini na minimalne subvencije, nećemo zaustaviti nestašicu. Uslov da ukupno nestašica nestane jeste da u narednoj godini država poveća subvencije u odnosu na ovo što je dato", kaže on.

"Pod tim uslovom možemo očekivati da tokom prvog kvartala počnemo da zadovoljavamo svoje potrebe i svoja tržišta. To ne znači da ćemo tokom cele godine zadovoljiti tržište jer se može desiti da u septembru i oktobru, ukoliko vremenske prilike ne budu dobre, ne budemo imali dovoljne količine mleka", objašnjava Petrović.

U "Imleku" tvrde i da su zbog nestašice mleka morali da prekinu izvoz i obustave proizvodnju sira.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.