Izvor: Blic, 29.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Salford“ drži polovinu proizvodnje

Da li je tržište mleka u Srbiji monopolizovano, odnosno da li je „Salford" sa pet mlekara („Imlek", „Impaz", „Zemunska", „Novosadska mlekara" i „Subotička mlekara") prešao dozvoljeni prag koncentracije od 40 procenata? Komisija za zaštitu konkurencije uveliko istražuje taj problem i sa nalazom bi trebalo da izađu u prvim danima po Novoj godini.

„Salford", naravno, demantuje da je monopolista. Razlog što Srbija ima gotovo najskuplje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << mleko u Evropi nije to što oni kao dominantni proizvođači diktiraju cene, već su razlozi, kako tvrde, suša i loš odnos države prema agraru. Da je država podigla premije za mleko i smanjila stopu poreza (PDV) poskupljenja bi, navode, bila manja.

Iz, međutim, upravo tih podataka o isplaćenim premijama Ministarstva poljoprivrede pokazuje se da „Salford" jeste monopolista. U ukupnim otkupljenim količinama mleka u celoj Srbiji udeo „Salforda" je do letos bio oko 43 odsto, a od jeseni se povećao na skoro 50 procenata.

U Srbiji, inače, ima oko 220 mlekara, ali sa izuzetkom još najviše pet-šest, mimo ovih „Salfordovih", sve su uglavnom manjeg opsega.

Problem je, po oceni stručnjaka za agrar Vojislava Stankovića, ne samo to što je došlo do takvog pozicioniranja proizvođača već što se iz godine u godinu smanjuje i ukupna otkupljena količina mleka, kao i ukupna proizvodnja.

- Ukupna otkupljena količina mleka ove godine biće oko 800 miliona litara i, ako se uzme da približno toliko proizvođači zadrže za sopstvenu obradu, to je oko 1,6 milijardi litara. A u redovnim prilikama ta ukupna proizvodnja išla je preko dve milijarde litara. Imamo, dakle, deficit mleka i tim problemom država bi morala što pre da se pozabavi i to na način da se napravi temeljna strategija stimulisanja prvo proizvodnje, smanjenja poreza, a onda i sređivanja stanja na relaciji prerađivači i trgovci - ukazuje Stanković.

Vlada Srbije je, inače, pre mesec dana formirala radnu grupu sa zadatkom da utvrdi zašto je i mleko i ostala hrana kod nas skuplja nego gotovo igde u Evropi. S tom analizom, a koja bi trebalo da obuhvati i trgovačke marže, trebalo bi, barem prema prvobitnom obećanju, da izađu 31. decembra. Da li će taj rok biti pomeren, odnosno dokle je taj tim stigao sa radom, podataka nema.

Sa ovakvim cenama mleka i ovakvom platežnom moći možemo, kažu stručnjaci, ući u ozbiljan problem pothranjenosti znatnog dela populacije. Srbija već sada ima po stanovniku dva i po puta manju potrošnju mleka od prosečnog građanina Evropske unije, a u mlečnim proizvodima i tri puta manje.

Ozbiljna podsticajna politika proizvodnje mleka, odnosno ukupno stočarstva je za svih ovih sedam godina, navode stručnjaci, izostala, a država je da li svesno ili nesvesno i u prerađivačkoj industriji ispustila priliku da kroz privatizaciju ojača taj sektor, a tako što bi vodila računa da se ne desi ono što se upravo desilo da jedan kupac preuzme dominantnu poziciju. O tome se vodilo računa kad su prodavane cementare, fabrike duvana, a nije kad su prodavane mlekare.

Ostalo je potpuno potisnuto ne samo kako je „Salford" uglavnom sve mlekare kupio kroz dokapitalizaciju već i kako je narednih ključnih pet iznetih na prodaju putem aukcija, pokupovao biznismen predstavljen da dolazi iz Moskve Goran Ljubičić, a onda su godinu-dve posle sve te prodaje poništene jer ovaj kupac nije ispunjavao ugovorne obaveze, a sve te mlekare su za to vreme gotovo nepovratno izgubile tržišne pozicije. Niko se tada nije zapitao, niti naknadno istraživao kako je to za kragujevačku mlekaru „Mladost" Ljubičić u nadmetanju pobedio francuskog prehrambenog džina „Danone", te kako se podesilo da se u isto vreme „Danone" tada sa „Salfordom" nadmetao za „Knjaz Miloš" i, takođe, izgubio.

Skala Ministarstva poljoprivrede

U periodu januar-avgust ukupne otkupljene količine,

evidentirane kroz premije, jesu 570 miliona litara, od toga:

„Salford" 44,2 odsto (247 miliona litara)

„Šabac" (Miroslav Bogićević) 6,7 odsto (38,6 miliona litara)

„Somboled" (hrvatska „Lura") 5,9 odsto (33,88 miliona litara)

„Mlekoprodukt" (francuski „Bongrain") 4,06 odsto (23 miliona litara)

U septembru i oktobru ukupna otkupljena količina mleka je

116,6 miliona litara, od toga:

„Salford" 49,25 odsto (57,44 miliona litara)

„Šabac" 11,7 odsto (13,67 miliona litara)

„Somboled" 2,8 odsto (3,35 miliona litara)

„Mlekoprodukt" 1,8 odsto (2,08 miliona litara)

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.